COLUMN | Ook genomineerde doden verdienen de Nobelprijs

Aleksej Navalny is dood, dus hij kan gedag zeggen tegen de Nobelprijs voor de Vrede. Deze week zijn er verschillende Nobelprijzen uitgereikt, maar een genomineerde, dode held verliest zijn recht op dit eerbetoon. Het is tijd dat de organisatie haar regels aanpast. Ook een overleden persoon, die veel betekend heeft voor de mensheid, moet deze prijs kunnen winnen.

De Nobelprijs is ontstaan toen de uitvinder Alfred Nobel overleed. In zijn testament stond waar een Nobelprijswinnaar aan moet voldoen. In Nobel’s woorden: “Degenen die in het voorgaande jaar de mensheid het grootste voordeel hebben gebracht.’’

Reglementen

Een persoon die na zijn nominatie overlijdt, kan volgens de regels de prijs niet meer winnen. Vroeger was dit wel toegestaan. De nominaties voor de Nobelprijs sluiten op 31 januari. Over Aleksej Navalny gaan de geruchten dat hij genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede. De oppositieleider is overleden op 16 februari, dat is na de nominatiedatum. Ook hij zou de mogelijkheid moeten krijgen om de prijs te winnen. Navalny’s acties voor de mensheid blijven een feit en worden niet veranderd door zijn dood. Hij gaf de mensheid hoop op democratie in Rusland.

Expert Russische politiek, Robert Horvath, schrijft over Navalny: “een moedig, principieel en bedachtzaam man, die zijn leven opofferde voor democratie en vrede. Dat is zijn blijvende nalatenschap.’’

Er is één uitzondering in het reglement: als de beroemde prijs al is aangekondigd. De persoon die kort na de aankondiging overlijdt, kan de prijs nog steeds ontvangen. Die overweging zou geen rol mogen spelen. Het is onrechtvaardig om de prijs niet toe te kennen alleen vanwege het overlijden van de winnaar.

Het reglement heeft een kritische blik nodig. Want het is essentieel dat wij iemand als Navalny kunnen belonen voor zijn daden. De doden vertegenwoordigen ook onze toekomst en inspireren de levenden. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Van thuis op de bank tot in de studio: Miljoenenjacht

Hermien Lenders (64) uit Meerlo opende haar mailbox en...

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...