Mentale gezondheid onder druk door studieschuld: meer stress en prestatiedruk bij studenten

De mentale gezondheid van studenten staat onder grote druk, en het leenstelsel is voor vele een belangrijke factor hiervoor. Jongeren ervaren hierdoor veel tot zeer veel stress volgens een onderzoek van het Trimbos-Instituut. Uit dit onderzoek blijkt dat 56 procent van de studenten de afgelopen weken veel tot zeer veel stress heeft ervaren. Deze cijfers tonen een verontrustende trend die vooral staande wordt gehouden door prestatiedruk en financiële onzekerheid, wat kan zorgen voor een slechtere mentale gezondheid.

“Hoge schulden beperken studenten in hun persoonlijke ontwikkeling en veroorzaken veel stress.” Dit laat een woordvoerder van de studentenvakbond weten. Financiële zorgen zijn een van de belangrijkste oorzaken van stress onder studenten. Ruim 41 procent van de ondervraagde studenten gaf aan dat de hoge kosten van levensonderhoud, een grote bron van stress is. Voor studenten met een studieschuld kan de onzekerheid over de afbetaling hiervan erger worden. Hoewel de herinvoering van de basisbeurs in 2023-2024 heeft geleid tot een kleine afname in het aantal studenten dat leent, blijft de totale studieschuld toenemen. Begin 2024 hadden 1,6 miljoen studenten en oud-studenten een studieschuld, met een gezamenlijke schuld van 29 miljard euro, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Stijgende schulden, toenemende prestatiedruk

Het aantal studenten met een hoge studieschuld is de afgelopen jaren flink gestegen. Bijna 350.000 mensen hadden in 2024 een schuld van meer dan 30.000 euro, een stijging van 19.000 ten opzichte van 2023. Dit soort bedragen zorgen voor een grote druk op de toekomst van studenten. Prestatiedruk speelt hierbij een grote rol: 44 procent van de studenten voelt vaak de druk om te voldoen aan hun eigen verwachtingen of die van anderen. Deze druk wordt vaak versterkt door financiële zorgen en de lange termijngevolgen van een hoge studieschuld.

Studentenvakbond waarschuwt voor negatieve gevolgen Studentenvakbond LSVb laat weten dat studenten zich bedrogen voelen door het leenstelsel. Volgens de bond heeft de politiek studenten aangemoedigd om te lenen, maar veel van hen ervaren nu de negatieve gevolgen. Studenten zien zich geconfronteerd met uitgestelde gezinsvorming, moeilijkheden bij het kopen van een huis en schaamte over hun financiële situatie.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...