Van beleefd naar brutaal: hoe festivalcultuur verandert

“Hoe later het wordt, hoe onbeleefder ze zijn’’ zegt Thomas Vermeulen die voor het derde jaar op rij achter de bar staat bij Festyland. Wat begint met beleefde verzoeken om twee bier, veranderd naar verloop van de avond in twee vingers in de lucht zwaaien, schreeuwen en zelfs agressie. Syan Schaap is strategisch adviseur en geeft trainingen aan personeel als Thomas: ‘’Er is een maatschappelijke ontwikkeling, wat al voor corona speelde, dat mensen individualistischer worden’’ zegt Schaap.

CBS meldt dat in 30% van de geweldsdelicten alcohol in het spel is, maar drank alleen is niet de boosdoener. Syan Schaap, van ESI (Event Safety Institute), geeft aan dat festivalgangers individualistischer zijn geworden en meer handelen vanuit eigen belang. ”Ik kom naar een evenement omdat ik een hoge prijs heb betaald en verwacht een goed product te krijgen’’ imiteert hij de bezoekers. Festyland trekt diverse levenstijden aan: ”Als je 50 bent heb je een andere beleving van wat de norm is’’ zegt Schaap.

Thomas merkte ook op dat bezoekers beleefder waren dan vorige jaren: hij stond namelijk aan een bar in de buurt van een rock café wat een oudere doelgroep aantrok. Eerder stond hij aan bars dichter bij de ingang waar een gemengder publiek op afkwam en het minder soepel verliep. Een ontevreden man gooide bier in het gezicht van een collega. De collega klom over de bar en rende achter de jongeman aan, waarna de dronken man een aantal zwaaien uitdeelde. Volgens Thomas was de man al eerder barpersoneel van last geweest en verzocht te stoppen met drinken of het terrein te verlaten. Na dit incident is hij door beveiliging van het terrein afgezet.

Dat hij besloot achter de biergooider aan te gaan, was zijn eigen keuze. Thomas verteld dat hij in zijn jaren werken bij Festyland nog nooit een briefing heeft gehad over hoe om te gaan met dit soort situaties. ”De Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) zegt dat werkgevers de juiste veiligheidsmaatregelen moeten nemen, vanuit een risico-inventarisatie, die bij een evenement past. In zekere zin is er dus een wet om te zorgen dat barpersoneel veilig kan werken. Of dat dit ertoe leidt dat je altijd een briefing moet doen, zo letterlijk is die wet niet’’ zegt Schaap. Hij raad trainingen aan om personeel goed klaar te stomen voor dit soort situaties. Wel ziet hij in dat festivalpersoneel wisselvallig is: ”Heel veel mensen zijn nieuw, hebben geen ervaring en melden zich de dag van het evenement nog aan’’

Ondanks de uitdagingen heeft Thomas zich nog nooit onveilig gevoeld achter de bar. De muziek en gezelligheid wegen voor hem zwaarder. Hij kijkt er zelfs naar uit om volgend jaar weer op Festyland te staan.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...