Column | De grootste toetsenbordheld van de Tweede Kamer: Geert Wilders

Het linkse blok én het politieke midden struikelden afgelopen week opnieuw over de tweets van Geert Wilders op X, dit keer waren de tweets gericht aan burgemeester Femke Halsema. Met tweets als: “Het land uit met dat tuig, en Halsema mag mee” of “Het maakt mij niet uit wat burgemeesters zeggen, ik heb geen enkel respect voor Halsema,” ging hij opnieuw over de grens. Maar dit is niets nieuws.

Wilders heeft al vaker deze onvolwassen houding laten zien in zijn tweets. Zo noemde hij eerder journalisten “tuig van de richel” en tweette hij tijdens de coronapandemie dat de “behandelingen en operaties van Henk en Ingrid met kanker, hartfalen of andere ziektes” werden uitgesteld omdat “de IC’s vooral bezet waren door Mohammed en Fatima, die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels.” En alsof dat nog niet genoeg was, noemde hij afgelopen week in een tweet Halbe Zijlstra een “aartsleugenaar.”

Het patroon is duidelijk: Wilders gedraagt zich als een kind dat blijft schreeuwen en zeuren als het zijn zin niet krijgt. Wanneer gaat hij zijn rol als leider van de grootste coalitiepartij, politicus én bestuurder eindelijk serieus nemen? Wanneer stopt hij met het voortdurend bevolkingsgroepen tegenover elkaar zetten, de schuld afschuiven op asielzoekers, buitenlanders, of de ‘linkse media’?

De echte problemen in dit land blijven ondertussen liggen. We zitten midden in een opvangcrisis, woningen zijn onbetaalbaar, en kinderen gaan zonder ontbijt naar school. Het land schreeuwt om oplossingen, maar in plaats van verantwoordelijkheid te nemen, kiest Wilders ervoor veilig achter zijn schermpje wat polariserende tweets de wereld in te slingeren. Chapeau.

Een andere vraag die door mijn hoofd heen gaat, is hoe lang zijn coalitiepartner NSC dit nog zal accepteren. NSC, een partij opgericht met de belofte van een nieuwe bestuurscultuur, een partij waarvoor rechters en juristen hun topbaan hebben opgezegd. Die moeten zich wekelijks verantwoorden voor de uitlatingen van Wilders. Het is een gênante vertoning.

En als straks de asielnoodwet niet wordt aangenomen, kunnen we de tweets al bijna voorspellen. De vraag is alleen: wie krijgt dan de schuld? De media? Frans Timmermans? Pieter Omtzigt? Of misschien die ene vluchteling in Ter Apel? Zolang het maar niet aan Wilders of de PVV ligt.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...