Vader voor de rechter na chaotische supermarktvechtpartij: ‘Ik probeerde de ruzie te sussen’

“Het lijkt wel willekeurig uit het niets te gebeuren”, zegt de officier van justitie deze vrijdag in de rechtbank. Op 4 oktober vorig jaar, gaat het namelijk mis in de Dunya-supermarkt in Den Bosch. In een mum van tijd loopt een woordenwisseling uit tot een fysiek conflict. Drie verdachten, waarvan twee minderjarig, kwamen voor de rechter. Voor de 33-jarige Bosschenaar wordt een celstraf geëist.

Op die bewuste woensdag gaat de zoon van de Bosschenaar een boodschapje doen, even verderop in de straat. Hij vergeet alleen de pincode van de pinpas die hij mee heeft. Volgens de 33-jarige verdachte is zijn zoon daarna huilend thuis gekomen. De medewerker van de supermarkt zou hem op een ongepaste manier hebben aangesproken. “Ik ging terug naar de winkel om verhaal te halen en de boodschappen te betalen”, vertaalt de tolk van de verdachte. Wanneer hij de situatie probeert te bespreken, loopt de ruzie snel uit de hand. Op bewakingsbeelden is te zien dat de verdachte een sleutelbos naar de kassamedewerker gooit, hoewel hij zich niet kon herinneren of hij hem geraakt had.

Als één ruziet, komen er snel twee mee vechten

Een van de minderjarige verdachten, een neef die is meegekomen naar de supermarkt, pakt vervolgens een waterpijp en begint de kassamedewerker te slaan. Ondertussen pakt de Bosschenaar de medewerker vast, waarna zijn neef het slaan voortzet. De verdachte beweerd dat hij na het gooien van de sleutelbos de situatie juist wil sussen, maar dat de kassamedewerker hem aanviel. “Ik zag dat het fout ging en wilde het conflict voorkomen.” Zijn neef zou hebben ingegrepen omdat hij dacht dat de medewerker zijn oom zou aanvallen.

Even later komt ook de tweede minderjarige verdachte zich melden bij de ruzie, wie ook een neef van de verdachte is. Hij loopt vervolgens met een mes de winkel in. Waar hij letsel aanbrengt bij twee van de medewerkers, door steekbewegingen te maken richting de onderrug en schouder. “Ik heb nog steeds last van hoofdpijn, nekklachten en nachtmerries. Ik heb veel meegemaakt, waaronder oorlog, maar niets zo erg als wat me hier is overkomen”, leest de advocaat van het slachtoffer voor.

Escalatie binnen vijf minuten

De verdachte geeft aan dat hij geen actieve rol speelde in de escalatie. Hij probeerde alleen de ruzie te stoppen. Hij ontkent ook betrokkenheid bij de vermeende steekpartij en beweert geen doodsbedreigingen te hebben geuit, zoals hem ten laste werd gelegd. De officier van justitie benadrukt de ernst van het geweld dat in slechts vijf minuten uit de hand liep. De verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor het openlijke geweld en zou onvoldoende verantwoordelijkheid hebben genomen voor zijn daden. Er wordt een gevangenisstraf van drie maanden geëist, een contact- en locatieverbod, evenals een taakstraf van 250 uur.

De advocaat van de verdachte pleit voor vrijspraak, aangezien de verdachte voornamelijk zou hebben geprobeerd de situatie te de-escaleren en zelf geslagen werd. De advocaat stelt dat de verdachte geen opzet had en geen aandeel had in het letsel van de slachtoffers.

De uitspraak van de rechter wordt verwacht op 25 oktober 2024. De zittingen van de twee minderjarige verdachten zijn binnen gesloten deuren gehouden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Kritiek op voorstel tot onvruchtbaarheid van wolven

De Tweede Kamer heeft recent de mogelijkheid besproken om...

Patholoog Frank van de Goot over Liam Payne zijn val: ‘Dit kan je niet weten’

Een schok voor de muziekindustrie en de fans die...

Ophef award Dolfinarium; waarom stilte bij andere prijswinnende dierentuinen?

Het Dolfinarium in Harderwijk ontvangt kritiek van dierenrechtenactivisten na...