Meer volkorengranen bij huismerken

In meer en meer kant-en-klaarmaaltijden van huismerken zitten volkorengranen. Volgens de Consumentenbond is er een stijging van 7,75 procent. Vooral de huismerken doen meer volkorengranen in hun maaltijden.

Onderzoek

De Consumentenbond heeft een onderzoek uitgevoerd waar ze bij 400 kant-en-klaar maaltijden gekeken hebben of de pasta, noedels, rijst of couscous volkoren is. Dit onderzoek hadden ze in 2023 ook al een keer gedaan. In 2023 zaten in 21 kant-en-klaarmaaltijden volkorengranen. Nu zijn dit er al 52.  

Hoewel dit een flinke verbetering is, is het nog steeds niet veel. Dit is jammer, omdat volkorengranen wel gezonder zijn voor de mens. In volkorengranen zitten namelijk veel vezels. Deze vezels zijn goed voor je spijsvertering, zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt en verkleinen het risico op hart- en vaatziektes.

Huismerken

Vooral het huismerk van de Lidl is flink aan het verbeteren. Alle negen maaltijdsalades waar graanproducten in zitten, zijn tegenwoordig volkoren. Hierdoor is 33,5 procent van de salades volkoren. Dit is het hoogste percentage volkorenmaaltijden van de geteste huismerken.

Het huismerk van de Albert Heijn doet het volgens dit onderzoek minder goed. Dit huismerk heeft namelijk drie maaltijden met volkorengranen minder in vergelijking met 2023. Toch houden ze nog vijf maaltijden met volkorengranen over, wat meer is dan de grote merken. Daar heeft namelijk niet één merk een volkorenmaaltijd.  

Aanbod

Na het onderzoek in 2023 riep de Consumentenbond de winkels op om meer volkorengranen in de maaltijden te doen. Dit lijkt bij de huismerken gelukt te zijn. Ondanks dat er nog steeds veel maaltijdsalades geen volkorengranen bevatten, gaat de Consumentenbond geen nieuwe oproep doen: “Supermarkten hebben vaak laten weten bezig te zijn met het verder uitbreiden van het aanbod van kant-en-klaarmaaltijden met volkorengranen. We verwachten dat volgend jaar het aanbod nog weer groter wordt. Als de volkorenmaaltijden in de smaak vallen bij consumenten, komen er vanzelf meer bij”, aldus Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond.

Tevreden

Voor Loek, een student, maakt het voor het kopen van een salade geen verschil of een salade wel of geen volkorengranen gebruikt: “Ik ga het niet vaker kopen, omdat het super gezond is.” Toch is hij wel tevreden over de keuze om bijvoorbeeld volkorengranen te gaan gebruiken in de salades: “Volkorengranen zorgen voor een betere stoelgang, dat is gezonder, dus ik denk dat het goed is.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...

Tabaksreductie naar 5%: Waarom de Kankeragenda mogelijk te hoog mikt

De Nederlandse Kankeragenda is ambitieus: door drastische maatregelen te...