Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat is niet zonder gevolgen voor de bierbrouwers. Terwijl de schappen in supermarkten steeds voller raken met nieuwe varianten, blijven de merken investeren in smaakvolle alternatieven zonder alcohol. Maar wat zit er achter deze groei, en welke uitdagingen liggen op de loer?

Populairder dan ooit, maar met een prijskaartje

De toekomst van alcoholvrij bier lijkt rooskleurig, maar volgens Meint Waterlander, woordvoerder van Stichting Dranken Nederland, staat de markt voor een uitdaging. “De recente verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier zorgt voor een daling in de verkoop, na jaren van constante groei. Brouwers hopen dat deze belasting aangepakt wordt, zodat de markt weer kan herstellen.”

Toch blijft de verwachting dat de populariteit van alcoholvrij bier zal blijven toenemen. “Het brede assortiment en de verbeterde smaken maken het voor steeds meer mensen een aantrekkelijk alternatief voor alcoholhoudend bier,” aldus Waterlander.

Prijsverhogingen zetten rem op groei

De belangrijkste boosdoener voor de recente verkoopdaling? De prijs. Door de hogere belasting is alcoholvrij bier duurder geworden, vooral in bepaalde productcategorieën. Dit zet een rem op de groei van de markt, maar een massale terugkeer naar alcoholhoudend bier blijft uit. Volgens Waterlander biedt alcoholvrij bier zelfs een oplossing tegen alcoholmisbruik. “Mensen kiezen bewust voor een alcoholvrij alternatief zonder concessies te doen aan de smaak.”

Minder smaken door belastingdruk?

De belastingverhoging heeft niet alleen invloed op de verkoop, maar ook op de creativiteit van bierbrouwers. “Hoewel brouwers blijven innoveren, zijn ze voorzichtiger met hun investeringen in nieuwe producten,” legt Waterlander uit. “De krimpende markt dwingt ze om hun strategieën te heroverwegen. Ze moeten goed kijken wat de moeite waard is om te introduceren en wat niet.” Toch zien we nog steeds nieuwe varianten op de markt, al gaat dat wat langzamer dan voorheen.

Jongeren en alcoholvrij bier: een gezonde match

Jongeren spelen een belangrijke rol in de groei van alcoholvrij bier. Volgens Waterlander beginnen veel jongeren hun bier ervaring met alcoholvrije varianten, voordat ze overstappen op alcoholhoudend bier. “Voor hen past alcoholvrij bier perfect in een gezonde, bewuste levensstijl. Ze zien het als een verantwoord alternatief,” legt hij uit. Het feit dat alcoholvrij bier tegenwoordig ‘cool’ is, zeker in landen zoals Amerika, helpt ook mee.

Blijvende kansen ondanks uitdagingen

Ondanks de huidige uitdagingen blijft de verwachting dat alcoholvrij bier een belangrijk onderdeel blijft van de Nederlandse biermarkt. Vooral onder jongeren blijft de populariteit groeien, mede door de verbeterde smaak en het brede assortiment. Waterlander is optimistisch: “Deze ontwikkelingen bieden bierbrouwers nog steeds kansen om de markt verder te laten groeien, ondanks de belastingdruk.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Kritiek op voorstel tot onvruchtbaarheid van wolven

De Tweede Kamer heeft recent de mogelijkheid besproken om...