Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel iets gemeen, een vuurwerkverbod. Toch zijn er maar 18 van de 342 gemeenten in heel Nederland die beschikken over zo’n verbod. Een van de gemeenten die geen gebiedsverbod heeft is Waalwijk: ”We wachten een landelijk verbod af, de overlast is breder dan alleen de uren wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.’’

Vorig jaar hanteerden zestien gemeenten een lokaal afsteekverbod, Alkmaar en Zutphen voegen zich aan dit rijtje toe. Door extra inzet van boa’s en cameratoezicht wil de gemeente van Alkmaar het verbod gaan handhaven. Toch vertellen ze aan het ANP dat het in de praktijk niet makkelijk zal zijn. De gemeenten hopen dat het invoeren van vuurwerkverboden op de lange termijn leidt tot minder overlast, schade en incidenten. Heemstede en Mook en Middelaar zien dat er sinds de invoering van het verbod wel minder vuurwerk wordt afgestoken. Andere gemeenten zeggen dat het veranderen van een traditie tijd nodig heeft. 

Lastig te handhaven
Een gemeente die nog geen gebiedsverbod heeft opgelegd, is Waalwijk. Een woordvoeder van de gemeente vertelt dat het handhaven van het vuurwerkverbod lastig is: “Wij wachten een landelijk verbod af, de overlast is breder dan alleen de uren wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Handhaven van een dergelijk verbod is ondoenlijk.”

“Illegaal vuurwerk is een groot probleem. Ook dit jaar zijn hotspots (bv jeugdontmoetingsplekken) bepaald, waar handhaving en politie meer en frequent aanwezig zal zijn.’’ De politie legt de komende periode, tot aan de jaarwisseling, extra focus op de bestrijding van illegaal vuurwerk.

Gebiedsverboden niet de oplossing
Volgens Jeffrey Peters van de stichting HVLV, die zich inzet voor vuurwerkveiligheid, ligt een groot deel van de vuurwerkproblematiek niet aan de gebiedsverboden: “Dat zwaar illegale knalvuurwerk zorgt voor de problematiek, het levert veel overlast en ongelukken”. Hij benadrukt dat handhaving effectiever zou zijn als er meer gefocust wordt op het bestrijden van de handel in dit illegale vuurwerk. “Het zware vuurwerk kan leiden tot ernstige verwondingen zoals amputaties, terwijl het legale vuurwerk doorgaans beperkt blijft tot brandwonden.”

Peters verteld dat de overheid al stappen zet om zwaar illegaal vuurwerk onder de Wet wapens en munitie te laten vallen, wat de opsporingsmogelijkheden vergroot. Ook werken ze aan een Europees verbod op de productie en verkoop van de flashbangers (denk hierbij aan nitraten en de cobra 8). “Als dit lukt, zal het veel moeilijker worden om aan dit vuurwerk te komen, zeker als de prijzen stijgen door het beperkte aanbod.”

Daarnaast zijn grenscontroles, met name aan de Duitse grens, aangescherpt om de invoer van illegaal vuurwerk vanuit landen als Polen te beperken. Peters verwacht dat strengere controles en hogere prijzen ervoor zullen zorgen dat het zware illegale vuurwerk minder makkelijk verkrijgbaar wordt, wat uiteindelijk de vuurwerkproblematiek kan verminderen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Agressie in de zorg: een groeiend probleem

De zorgsector staat onder druk, en een van de...

‘Grootste Klimaatzaak ooit’ begonnen voor Internationaal Gerechtshof in Den Haag

Het wordt de 'grootste klimaatrechtszaak ter wereld' genoemd. Bijna...

‘Wicked begrijpt haar doelgroep en levert precies wat zij willen’

De langverwachte musicalfilm Wicked komt dan eindelijk bijna in...

Nóg een jaar Bohemian Rhapsody op nummer 1 van de Top 2000? 

Als je een beetje bekend bent met de Top...