ADE 2024: Amsterdam viert de eenheid van de nacht

Amsterdam ademt dit weekend in een ander tempo. De lucht boven de grachten is gevuld met een pulserende energie, terwijl duizenden mensen zich door de krappe verlichte straten begeven. Van toeristen met glitter op hun wangen en neon accenten in hun kleding, tot de trouwe technoveteranen in strakke, zwarte outfits – iedereen lijkt zich te verenigen in één grote massa. Het is ADE, hét chaotische feestweekend waarin iedereen voor even één wordt, verenigd door het ritme van de bass die overal om hen heen klinken.

Bij de ingang van de Gashouder wacht een menigte Adam Beyer-fans op hun beurt om naar binnen te gaan. De geur van energy drinks hangt in de lucht, terwijl de bas van binnen als een ongeduldige hartslag door de muren pulseert. Binnen zijn de eerste drops van de avond al gevallen. De lucht is zwaar van rookmachines en een vleugje zweet, maar niemand lijkt erom te geven. De dansende mensenmassa beweegt zich met gesloten ogen, de muziek als enige kompas voor hun bewegingen, lachend, ogen glanzend van wat meer lijkt te zijn dan alleen adrenaline. “Je komt hier niet alleen voor de muziek,” zegt een bezoeker, zwetend maar met een brede glimlach. “Het is de vibe, de setting – het voelt als thuiskomen voor elke technoliefhebber.”

De visuals, een hypnotiserende mix van futuristische beelden en geometrische vormen, dompelen de menigte onder in een bijna buitenaardse ervaring, bij Afterlife in de Ziggodome. De diepe, melancholische beats brengen de bezoekers in trance. De menigte lijkt als één golf te bewegen, gedreven door de diepe klanken die vanuit de DJ-booth komen. Niemand kijkt vreemd op als er op de dansvloer vriendschappen ontstaan, of als wildvreemden elkaar omarmen terwijl ze meedeinen op de opbouwende climax van een nummer. Hier voelt het alsof grenzen vervagen; iedereen wordt meegesleurd, ongeacht afkomst, leeftijd of taal. “Dit is geen feestje, dit is een reis,” vertelt een fan die speciaal uit Italië is overgevlogen om zijn favoriete duo, Tale of Us, live te zien. Het publiek beweegt als één geheel, meegevoerd door de emotionele opbouw van de muziek. In zijn ogen fonkelt het plezier van een nacht zonder zorgen.

Zelfs de dagelijkse routine in Amsterdam krijgt tijdens ADE een muzikale twist. In de kleine AH to go op het Centraal Station, waar normaal alleen reizigers snel hun koffie of broodje pakken, draait nu een DJ live achter de kassa. Een onverwachte, maar onweerstaanbare aanvulling op de chaos van het festival. Terwijl mensen hun boodschappen afrekenen, horen ze een subtiele deep house-set op de achtergrond, wat zorgt voor een lach op de gezichten van haastige passanten.

Muziekliefhebbers delen niet alleen de muziek, maar ook momenten – van knikjes en glimlachen tot het samen vieren van een hoogtepunt in de set. Hier heerst een vredige stilte, een korte pauze voordat de chaos van de nacht weer verdergaat. En hoewel iedereen weet dat deze nacht eindig is, lijkt het nu even alsof de tijd stil staat.

Overdag transformeert de stad van een nachtelijk paradijs naar een bruisend epicentrum van de elektronische muziekcultuur. Panels, workshops en talks bieden een inkijkje in de toekomst van de scene. Innovaties in sound design en de rol van AI in de creatie van muziek zijn hot topics dit jaar. Tegelijkertijd worden de problemen van duurzaamheid binnen de festivalindustrie openlijk besproken. Met de zonsopgang aan de horizon lijkt het feest nog lang niet over. Terwijl de stad om hen heen langzaam ontwaakt, zijn de festivalgangers nog in volle overgave aan de nacht, genietend van dat unieke moment waarin de wereld even stil lijkt te staan, en iedereen voor een kort moment één is. Dit is ADE – een viering van de eenheid, chaos en vrijheid die elektronische muziek zo krachtig maakt.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Verlenging van de Wbmgp roept vragen op

De Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek (Wbmgp) wordt opnieuw...

Provincie Zeeland teleurgesteld: vier maanden geen treinen tussen Vlissingen en Goes in 2029

Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu kondigde begin...

Drie generaties, één strijd: Het protest tegen de langstudeerboete

Onder de slogan “De groeten met je boete!” verzamelden...

Ondanks vuurwerkverbod blijft Eindhoven knallen: ‘Extra toezicht in overlastwijken’

EINDHOVEN – Ondanks het algeheel vuurwerkverbod in Eindhoven worden...