Resellen op Vinted: Dit kun je verdienen aan tweedehandskleding

Op social-media platformen kom je er niet meer omheen; jonge ondernemers die de mogelijkheid grijpen om een extra zakcentje te verdienen door voordelig kleding in te kopen en vervolgens met winst door te verkopen. Maar hoe werkt dit resellen precies, en welke voor- en nadelen komen erbij kijken? Je kunt er écht aan verdienen. Maar let op: de belasting kijkt mee. 

De populariteit van Vinted, een Litouwse online marktplaats actief in meer dan 20 landen, groeit explosief. Het platform, oorspronkelijk ontworpen om tweedehands kleding en accessoires een nieuw leven te geven, heeft een onverwachte trend voortgebracht. 

Maar is dit misschien te mooi om waar te zijn? Ik heb zelf de proef op de som genomen en heb me 2 weken lang bijna 24/7 beziggehouden met reselling. En het resultaat: het werkt.

Resellen kent verschillende methoden, maar de meest voorkomende zijn:

Scherp inkopen op Vinted zelf
Veel resellers speuren Vinted af naar kledingstukken die voor een bijzonder lage prijs worden aangeboden. Merken als Ralph Lauren worden soms door onervaren verkopers voor weinig geld op Vinted gezet. Een trui van dit merk kan bijvoorbeeld voor slechts twintig euro aangeboden worden, terwijl de wederverkoopwaarde vaak het dubbele is. Resellers kopen het kledingstuk, frissen het op door het te wassen en strijken en maken er vervolgens professionele foto’s van. Met deze simpele maar effectieve stappen stijgt de waarde, en kan zo’n trui gemakkelijk voor veertig euro worden verkocht. Door dit proces regelmatig te herhalen, kan een reseller wekelijks aanzienlijk verdienen.

Inkopen bij groothandels
De tweede manier van resellen vergt een investering: het inkopen van tweedehands kleding in boxes bij zogeheten ‘suppliers’. Een voorbeeld van zo’n supplier is ‘Vintage Wholesale Supply’. Op de website is een groot assortiment aan boxes te zien. Bij elke box staat hoeveel kleding erin zit en van welk of welke merken de tweedehands kleding zijn. In een box zitten minimaal 10 kledingstukken. 

Een populaire optie is bijvoorbeeld de “Tommy Hilfiger Knitwear Box” die 50 tweedehands truien bevat voor in totaal 182,95 euro. Dit komt neer op slechts €3,66 per kledingstuk. Stel dat je alles voor 20 euro verkoopt, wat wel erg minimaal is want sommige kledingstukken kan je makkelijk voor veertig euro verkopen, dan heb je een pure winst van 16,34 euro per stuk dat je 817 euro aan deze box oplevert. Hierbij is het best lastig om verlies te draaien, vanwege de inkoopwaarde van 3,66 euro per stuk. Zelfs als de kwaliteit van een paar kledingstukken tegenvallen, compenseert je wél goed verkochte stukken dit verlies makkelijk.

Eigen ervaring

Hoewel dit als een gat in de markt lijkt, is de keerzijde de tijdsinvestering. De kleding moet worden gewassen, gestreken, gefotografeerd en op platforms als Vinted geplaatst, wat behoorlijk tijdrovend kan zijn.

Kortom; het vereist veel tijd en toewijding. Naast het wassen, strijken en fotograferen van elk kledingstuk, moet elke advertentie zorgvuldig worden opgesteld. De beschrijving, maatvoering en prijsstelling zijn cruciaal voor een succesvolle verkoop. Daar komt nog bij dat, zodra een item is verkocht, het netjes verpakt en verzonden moet worden

Belastingdienst

Daarnaast kan de belastingdruk een verrassing zijn voor wie serieus aan doorverkopen begint. Inkomsten uit resellen worden belast als er sprake is van regelmatige verkoop met winstoogmerk. Dit betekent dat over de winstbelasting betaald moet worden, wat kan oplopen tot 36 procent. Platforms als Vinted zijn sinds kort verplicht om gegevens door te geven aan de belastingdienst wanneer een gebruiker meer dan 30 transacties per jaar uitvoert of boven de €2000 aan omzet zit. Dit kan resellers dwingen om hun winstverwachtingen bij te stellen.

Er heerst nog veel onduidelijkheid rondom de regels. Hoewel de belastingdienst transacties monitort, lijkt het erop dat ze niet actief jacht maken op kleinere verkopers. Veel resellers blijven onopgemerkt, omdat de belastingdienst moeilijk kan aantonen of een verkoop hobbymatig is of een inkomstenbron vormt. Ik stelde deze hele situatie voor aan de belastingdienst, maar zij konden hier niet inhoudelijk op reageren, op deze voor hun ‘complexe situatie’. 

Einde van je fulltime baan?

Resellen op platforms zoals Vinted biedt ongetwijfeld kansen voor wie bereid is om tijd en moeite te investeren in de verkoop van tweedehands kleding. Voor sommigen blijkt het een aantrekkelijke manier om naast hun vaste baan wat extra inkomen te genereren. Echter, de bijkomende administratie, belastingdruk en tijdsinvestering vormen aanzienlijke drempels. Zo kan het doorverkopen van tweedehandskleding zowel een lucratieve bijverdienste als een potentieel complexe onderneming zijn – en de kunst is om de balans te vinden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...