Cosplayers boos op Nederlandse media

“Rare wezens” en “Wat zal het daar stinken.” Twee voorbeelden van reacties die te vinden zijn onder video’s die Nederlandse nieuwsplatforms op TikTok en YouTube plaatsten over het concert van de Japanse muziekartiest Hatsune Miku bij AFAS Live. Deze comments, gericht naar de verklede concertbezoekers, zijn veelal negatief.

Cosplay

Fans van de hologramartiest, maar ook andere Nederlandse cosplayers, denken dat dit soort reacties voortkomt uit een misverstand over wat cosplay inhoudt, mede veroorzaakt door de media. Cosplay, een samentrekking van “costume” en “play,” is het uitbeelden van een fictief personage door middel van kostuums, make-up en vaak zorgvuldig nagemaakte accessoires. Het gaat niet alleen om verkleden; veel cosplayers steken uren werk in het creëren van hun outfits en zien het als een manier om hun liefde voor een bepaald personage, genre of fictieve wereld te uiten.

De media

Zo ook Kai (@aranara.kai), die op hun TikTok account een video heeft geplaatst die inmiddels al meer dan honderdduizend keer is bekeken. In de video zegt Kai: “…de NOS en Jeugdjournaal maken alleen maar cosplayers belachelijk, ze hebben geen filter whatsoever.”
Kai, die al vijf jaar aan cosplay doet, legt uit dat die vooral teleurgesteld is dat nieuwsmedia zich vooral bezighouden met stereotypes over Hatsune Miku en haar fans. Zo heeft menig journalist aan de bezoekers bij AFAS Live gevraagd waarom ze naar een concert gaan van iemand die niet bestaat. “Ik vind dat je gewoon erg gek wordt neergezet met die vraag. Als Miku niet echt bestond, dan stond er niemand daar in de rij voor dat concert.”

Groter probleem

Volgens Kai zijn de negatieve reacties onderdeel van een groter probleem. “Er zijn mensen die allemaal dingen verzinnen over cosplayers”, vertelt Kai over hoe kwetsbaar cosplayers zijn in het openbaar: “Ik word gefilmd terwijl ik gewoon mijn eigen ding doe, er worden spullen naar mijn hoofd gegooid in een winkel waar ik gewoon rustig spullen wil kopen, alleen omdat ik me verkleed? … Nee, ik wil niet weten dat je geil van me wordt, of dat je me een kanker hoerenzwijn vindt, of dat ik dik ben.”
Waarom kiest Kai er dan toch voor om cosplay te doen? Die benadrukt hoe verwelkomend de cosplaygemeenschap is, hoe er niet veroordeeld wordt, en vooral hoe gezellig het is. “Ik vond het vanaf kinds af aan al leuk, ik keek op naar mensen die dit konden, die zo goed waren in make-up en pruiken. Ik wilde dat ook, dus ik deed het. Niemand kan mij stoppen met wat ik leuk vind om te doen.”
“Het (de negativiteit) maakt zoveel mensen kapot”, besluit Kai. “jij gaat toch ook gewoon verkleed met Halloween? Of carnaval? Wij mogen best ‘cringe’ zijn als we dat willen; wij zijn ook mensen die ook gevoelens hebben.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...