Barrage, Evo, Eruption, Heaven Jewels en de ouderwetse fonteinen. F1-vuurwerk of in de volksmond weleens ‘kindervuurwerk’ genoemd. Na onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dit vuurwerk nog te vaak onveilig te zijn. 65 procent van het geteste vuurwerk is afgekeurd voor de legale handel in Nederland. Waarom is dit vuurwerk afgekeurd en waar moeten we op letten bij het afsteken?
De inspectie van de ILT was met name gericht dus op het bovenstaand genoemde vuurwerk. 65 procent hiervan werd dus afgekeurd vanwege mankementen. Dit is behoorlijk meer dan voorgaande jaren. In 2020 werd er twintig procent afgekeurd en in 2023 42,5 procent. Dit jaar was slechts zestien procent goedgekeurd voor de legale handel.
‘Een vertekend beeld’, noemt vuurwerkexpert en woordvoerder van Stichting HVLV Jeffrey Peters het. ‘Ze kiezen in Nederland maar een heel klein deel van het assortiment uit om te testen. Dit zijn de producten waarvan het ILT signaleert dat er mogelijk iets mis mee is. Van dit gedeelte word dan vervolgens 65 procent afgekeurd.’ In de werkelijkheid valt het dus volgens Peters wel mee hoeveel er afgekeurd wordt. ‘Als je het hebt over de volumes die daadwerkelijk van al het categorie 1-vuurwerk afgekeurd word, dan heb je het maar over ongeveer 0,03%.’
Het grootste mankement van categorie 1 vuurwerk is dat het te licht is. Het gevaar zit hem hier dan ook bij de wind die mogelijk het vuurwerk om kan laten vallen. Ook brandende deeltjes, crackling genoemd, is gevaarlijk. Deze mogen niet verder dan één meter wegschieten van het vuurwerk, maar bij veel varianten was dit wel het geval. Dit is een gevaar voor omstanders.
Voor het afsteken van vuurwerk heeft Peters 3 ‘gouden regels’. ‘Zorg ten eerste dat je altijd een vuurwerkbril op hebt. Ook als toeschouwer. Volg ook de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat. Dan kan er in principe niks fout gaan. En ten derde, zorg dat je je vuurwerk koopt bij een erkende handelaar. Hiermee weet je zeker dat je legaal vuurwerk afsteekt.’