Eerste stijging aantal hiv-infecties in Nederland in 15 jaar: “Veel mannen weten niet dat PrEP hun risico op hiv verkleint of dat ze hiervoor in aanmerking komen.”

0
34
ANP PHOTO RICK NEDERSTIGT
ANP PHOTO RICK NEDERSTIGT

Het aantal hiv-diagnoses in Nederland is voor het eerst in 15 jaar gestegen, In 2023 zijn er 424 nieuwe geregistreerde gevallen maar door administratieve achterstanden kan dit aantal oplopen tot bijna 500. In 2022 waren er 461 aantal nieuwe besmettingen met hiv. Vooral jonge mannen die seks hebben met mannen blijken een risicogroep te vormen. “Veel van deze mannen weten niet dat ze met PrEP (een preventieve hiv-medicatie) hun risico op hiv aanzienlijk kunnen verkleinen, of zijn niet op de hoogte dat ze in aanmerking komen voor deze behandeling,” zegt de woordvoerder van het AIDS fonds.

Randstad loopt voor op de rest

PrEP is bewezen effectief, maar de kennis over en het gebruik ervan laat te wensen over. “Daarnaast gebruiken sommigen die wel PrEP hebben, deze medicatie niet op de juiste manier, wat de effectiviteit ervan ondermijnt.” Vooral buiten de Randstad is er behoefte aan betere communicatie rondom PrEP. “Er is meer gerichte en toegankelijke informatie nodig buiten de randstad, inclusief hoe en waar het verkrijgbaar is en hoe je het correct gebruikt,” benadrukt de woordvoerder. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook buiten de Randstad genoeg aandacht te geven aan seksuele gezondheidsvoorlichting, waar deze soms minder toegankelijk is dan in de Randstad.

Minder condoomgebruik, meer soa’s

Naast het gebrekkige gebruik van PrEP speelt ook de afname van condoomgebruik een belangrijke rol. Dit leidt niet alleen tot een stijging van hiv, maar ook tot een toename van andere soa’s zoals gonorroe. “Gonorroe komt steeds vaker voor, en het is niet verrassend dat hiv-infecties dan ook toenemen. Dit onderstreept het belang van een brede aanpak van seksuele gezondheid, inclusief hiv-preventie.”

UNAIDS waarschuwt voor wereldwijde ongelijkheid

Wereldwijd blijft de strijd tegen hiv en aids ongelijk verlopen. In 2024 raakten 1,3 miljoen mensen besmet met hiv, het laagste aantal sinds de piek eind jaren 80. Het aantal aids-gerelateerde sterfgevallen daalde eveneens, tot 630.000, een forse afname vergeleken met de 2,1 miljoen in 2004. Toch hebben nog steeds 9,3 miljoen van de bijna 40 miljoen mensen met hiv geen toegang tot levensreddende behandelingen.

Slechts 15% van de mensen die baat zouden hebben bij preventieve middelen zoals PrEP, ontvangt deze daadwerkelijk.