Wonen onder munitie dat nog kan exploderen. Dat is een gedachte die eigenlijk niemand wil hebben. Om die reden heeft er ook een bijzondere vliegtuigberging plaatsgevonden in Dordrecht. In de nieuwe Amstelwijck, die wordt gebouwd in het zuiden van de stad, moesten restanten van een Spitfire-vliegtuig worden geborgen, die zelfs nog munitie aan boord had wat onschadelijk gemaakt moest worden.
Op 3 november 1944 vloog het Spitfire-vliegtuig van Engeland naar het bezette Europa met aan boord de Belgische piloot Henri Goldsmit. Het vliegtuigje werd door een Duits afweergeschut uit de lucht geschoten. Goldsmit stortte neer op Landgoed Amstelwijck. Direct na de crash was het lichaam van de piloot al geborgen. Ook waren grote delen van het vliegtuigje al geborgen. In 1945 werd een rapport opgesteld van de crash. Maar er lagen nog restanten van het vliegtuig op het landgoed.
Bouw nieuwe woonwijk Amstelwijck / Foto: Nigel Koek
Iets meer dan 80 jaar na dato is besloten de restanten van het vliegtuigje te laten bergen. Dat moest vanwege de bouw van een gloednieuwe woonwijk met nieuwe eengezinswoningen. Waarom zijn die restanten eigenlijk niet eerder geborgen? Een lange tijd gebeurde er niet veel op Landgoed Amstelwijck, waar de restanten van het wrak lagen. Totdat de nieuwbouwplannen er kwamen. “Er komen hier veel nieuwe eengezinswoningen. Voor de bouw van die eengezinswoningen was het noodzakelijk om de resten van het vliegtuig te bergen, omdat er mogelijk nog munitie aan boord was wat kan ontploffen. Ook heb je te maken met asbest, en als nieuwe bewoner wil je dat ook niet onder je huis hebben”, vertelt wethouder Rik van der Linden.
Een voorbeeld van een 20 mm granaat wat tot ontploffing is gebracht / Foto: Nigel Koek
En er is daadwerkelijk munitie gevonden. “Bij de berging van het Spitfire-vliegtuig zijn er ‘20 millimeter munitie granaatjes’ gevonden, wat ter grote is van je duim. Deze munitie is tot ontploffing gebracht. Opgraving was hiervoor noodzakelijk”, vertelt Coen Cornelissen, Stafofficier Vliegtuigberging bij de Koninklijke Landmacht. Die de opdracht van de berging heeft geleid. “Het bergen van het vliegtuigje voelde heel eervol en enorm bijzonder. Zo’n opdracht als deze komt niet al te vaak voor.”, vertelt Cornelissen.
“De geschiedenis is zo weer tot leven gekomen. In de nieuwe woonwijk komt er een vorm van herkenning wat laat zien dat hier een oorlogsvliegtuig is neergestort voor onze vrijheid”, aldus wethouder Van der Linden. De restanten van het Spitfire-vliegtuig zijn nu helemaal geborgen. Het ministerie van Defensie kan gaan beginnen met het opruimen van hun spullen. Hierdoor kan de bouw van nieuwe eengezinswoningen gaan beginnen in Dordrecht. Op 4 mei 2025 herdenkt de gemeente de omgekomen piloot Henri Goldsmit met een blijvend eerbetoon.