Uit onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat de digitale opvoeding van ouders vaak vooral gericht is op controle en bescherming. Veel ouders tonen weinig interesse in de onlinewereld van kinderen en jongeren en geven niet altijd het juiste voorbeeld. Zoals dat ze bijvoorbeeld meer op hun telefoon zitten dan dat ze tijd doorbrengen met hun kind. Daar wil de Kinderombudsvrouw verandering in brengen. Margrite Kalverboer: “We moeten meer aandacht hebben voor de verschillende behoeftes van jongens, meisjes en hen die zich anders identificeren.’’
De oplossing
Margrite doet daarom een dringende oproep aan ouders om een actief, betrokken en open gesprek te voeren met hun kinderen. Je kan dan bijvoorbeeld bespreken wat hun online-ervaringen zijn en wat hen zou helpen om zich prettig te voelen in de digitale wereld, maar je kan het ook hebben over wat zij nodig hebben om zich daar optimaal te ontwikkelen.
Effectief of niet?
Maar heeft een open gesprek met je ouders over sociale media wel effect? ‘’Jonge pubers nemen vaak niet veel van hun ouders aan. Ze maken het liefst zelf keuzes dus ik denk zelf niet dat het helpt, als het helpt is dat voor een kleine groep, maar alles is mooi meegenomen” aldus kinderpsycholoog Marsha Hamers.
Te laat
Marsha Hamers: ‘’Op de leeftijd van 13+ ben je echt te laat, in de puberteit hoor je je af te zetten tegen je ouders. Daarbij kunnen niet alleen ouders er iets aandoen, maar het zou ook helpen als ze er op een jonge leeftijd al mee zouden beginnen bij sportclubs, muziekles en de basisschool.”