De zorgsector staat onder druk, en een van de meest zorgwekkende trends is de agressie richting zorgmedewerkers. Van gooien met plakken kaas tot aan een vaas, het gebeurt allemaal. ‘’Ik realiseerde me pas hoe erg het was toen ik er niet meer werkte,’’ zegt Jill. In 2023 had bijna 62% van de zorgmedewerkers te maken met agressie volgens het CBS, dit is een stijging want in 2017 was het aantal 52,4%. Er worden steeds meer medewerkers bedreigd, uitgescholden of fysiek pijn gedaan.
Personeelstekort als oorzaak
Jill heeft drie jaar op een gesloten afdeling met dementerende gewerkt en merkte een groot verschil. Doordat er een groot aantal personeelstekort is, stond ze soms maar met drie medewerkers op een afdeling. Daardoor was er niet genoeg aandacht voor de opkomende agressie en waren ze er soms te laat bij.
Welzijnsmedewerkers, die juist zouden kunnen bijdragen aan een betere sfeer een meer aandacht aan bewoners, zijn wegbezuinigd.
Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van onopgeleide. Zelf was Jill nog niet afgestudeerd en mocht ze na een cursus van twee dagen al werken als helpende plus. ‘’Daardoor gaat de kwaliteit van de zorg ook achteruit,’’ zegt Jill. Nou was ze zelf bezig met de opleiding tot verpleegkundige, maar ook mensen zonder achtergrond kunnen na de cursus van twee dagen aan de slag.
Dagelijkse agressie
De agressie was vaak fysiek. ‘’Er werd met vazen gegooid maar ook met plakken kaas,’’ vertelt ze. Deze agressie was dagelijks te merken. Toch was het werk niet alleen maar negatief. ‘’Er waren ook heel veel leuke momenten,’’ zegt Jill. ‘’Ik vond het vooral fijn om er echt voor de mensen te zijn, het contact maken met de mensen en wanneer er tijd over was lekker te flauwekullen.’’
De agressie en escalatie van sommige bewoners was vaak wel dagelijks. Maar omdat er ook genoeg leuke dingen waren stond ze er soms niet bij stil hoe erg het was. ‘’Ik realiseerde me pas hoe erg het was toen ik er niet meer werkte.’’
Oplossing
Om de agressie te verminderen, ziet Jill verschillende mogelijkheden. ‘’Er moet meer personeel komen, kleinere afdelingen en er moet een mix zijn van de mensen die mentaal sterker en slechter zijn,’’ stelt ze voor. Ook vind ze dat er meer cursussen moeten zijn en een gepersonaliseerd zorgplan op iemand die kan gaan escaleren.
Hoe wordt het werk meer aantrekkelijk?
Het werk is zwaar en volgens Jill echt voor mensen met een hart voor de zorg. ‘’Dit werk is voor mensen met een zorghart, anders hou je het niet vol.’’
Agressie in de zorg blijft nog steeds een probleem. Investeren in personeel, cursussen en welzijn van medewerkers is belangrijk voor de veiligheid van medewerkers, maar ook van de kwaliteit van de zorg.