Strenger afvalbeleid in Tilburg: vuilnisbakken blijven staan bij vervuiling

Momenteel hangt de gemeente gekleurde kaarten aan afvalcontainers als het afval niet goed is gesorteerd. Maar ze zijn nu ook bezig met een nieuw traject rondom afval scheiden. Tilburgers scheiden namelijk hun afval minder goed dan gemiddeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar met wat voor traject zijn ze bezig en wat betekenen die gekleurde kaarten? 

Nieuw traject

De gemeente Tilburg is bezig met een traject om ervoor te zorgen dat het afval beter gescheiden wordt. Dankzij dit traject zouden vuilnismannen (duo)containers mogen laten staan bij ernstige vervuiling. De (duo)container wordt dan niet geledigd en bij de volgende inzamelronde wel, mits het afval op de juiste manier is gesorteerd. Ze zijn ook bezig om meer in te zetten op communicatie om inwoners te informeren over juiste afvalscheiding. 

Afvalkaartensysteem

De gemeente Tilburg gebruikt een systeem met drie soorten kaarten. Als je afval voor de eerste keer niet goed is gesorteerd, dan krijg je de gele kaart ter waarschuwing. Een oranje dient als tweede waarschuwing en een rode kaart volgt als laatste waarschuwing. Die rode kaart kan leiden tot een boete van maximaal €100. Dit systeem is bedoeld om inwoners bewuster te maken van een betere afvalscheiding, maar niet iedereen is tevreden.

Afvalcontrole

Maar hoe wordt er gecontroleerd of het afval wel goed gescheiden is en wie controleert dat? Een woordvoerder van de gemeente Tilburg legt het uit. Er wordt willekeurig gecontroleerd of het afval goed is gescheiden in de duocontainers. Dit wordt gedaan door vuilnismannen en door de afvalcontroleurs, zij lopen vooruit op de route. Ze kijken globaal in de containers of het er allemaal goed uitziet en ze zien al snel of het goed gesorteerd is door de deksel te openen. De zakken maken ze, meestal, niet open. Bij ondergrondse afvalcontainers kan dat nog weleens anders zijn. Als hier niet goed gesorteerd is zoeken ze in de zakken naar een bonnetje of iets dergelijks. Zo kunnen ze achterhalen van wie het is.

Studentenhuis

Isa, die in een studentenhuis woont met 29 andere, vindt het systeem onrechtvaardig. “Waarom zou ik moet betalen voor iets wat een ander fout doet? Dat is niet eerlijk,” zegt ze. Ze legt uit dat het lastig is om met 30 mensen afval op de juiste manier te scheiden. “Er is altijd wel iemand die het in de foute bak gooit,” zegt ze. Maar volgens de gemeente moeten ze bij de huisbaas zijn. Een medewerker legt uit dat de boete op de naam komt van de belastingplichtige, in dit geval: de huurbaas.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:01:44

Dalende cijfers na Black Friday bij Ideal

https://vimeo.com/1036096413?share=copy

Hof straft moeder zwaarder dan geëist: 15 jaar cel voor vergiftiging zoon

‘S-HERTOGENBOSCH-De gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag de 37-jarige...

Geluksonderzoek ouderen: “Geluk gemiddeld een 7,6, maar eigen invloed is groot”

Uit het Geluksonderzoek van ouderenorganisatie ANBO-PCOB blijkt dat ouderen...

Winkelcentrum Midas wordt gesloopt “We wachten maar af”

https://vimeo.com/1035982960?share=copy De sloop van winkelcentrum Midas in Asten is begonnen....