Een virus houdt zich niet aan landsgrenzen,” aldus Marah Michel, Woordvoerder Milieu & Veiligheid RIVM. Al is er zeker een kans op besmettingen in Nederland. De kans op een uitbraak is klein. Mpox verspreidt zich door intiem lichamelijk contact. Iedereen kan het virus krijgen door bijvoorbeeld een knuffel. De nieuwste, besmettelijker variant is vanochtend vastgesteld in Frankrijk. En al eerder in andere Europese landen.
In Frankrijk is vanochtend een besmetting van de nieuwste, besmettelijkere variant van het mpox-virus gemeld. Dit virus deed in Europa al in 2022 de ronde. Destijds met de variant 2b. Nu zou het gaan om variant 1b. Daar is nog steeds veel over onbekend. Het is wel zo dat varianten uit groep 1 je zieker maken, en dat er een grotere kans op overlijden is. Ook zijn er besmettingen in Duitsland, België en nu ook dus Frankrijk. Er is dus kans dat er besmettingen in Nederland komen. Michel vertelt: “Mensen kunnen besmettingen uit andere landen meenemen en dat houdt je niet tegen.”
Een uitbraak van het mpox kan daarentegen wel voor een groot deel vermeden worden. Ze voegt toe: “Een eventuele uitbraak kan via bron- en contactonderzoek worden ingedamd. Ook is er nauw of intiem contact nodig om het virus over te brengen. Dat is anders dan bij een virus zoals bijvoorbeeld covid.” Ook is er al een vaccin voor mpox.
Wat is mpox?
Mpox is een virusinfectie die met nauw of intiem contact overgebracht wordt. Het komt voor in West- en Midden-Afrika. Daar brachtten dier het over op mensen. Het virus is te herkennen aan huiduitslag zoals rode vlekken, bultjes of blaasjes. Andere symptomen zijn onder andere koorts, rillingen of opgezwollen lymfeklieren. Als je denkt besmet te zijn met mpox, leg dan contact met de huisarts of de GGD.
Met mpox besmet? Zo pak je het aan.
“Wat we in Nederland doen is bij een verdenking mensen testen op het virus. Als deze persoon positief wordt getest op mpox, start de GGD bron- en contactonderzoek,” aldus Michel. Bij bron- en contactonderzoek onderzoekt de GGD waar deze persoon het virus vandaan heeft. Ze kijken ook naar wie in hun omgeving risico loopt. De GGD kan dan de personen met een hoog risico in overleg dan vaccineren.
Als je zelf mpox krijgt dan is het advies om je te isoleren, en vooral geen lichamelijk contact met anderen te hebben. In de meeste gevallen gaat het mpox-virus na een paar weken vanzelf weg. In enkele gevallen adviseert een arts antivirale middelen.