Wat is het WEF en waarom is het ook belangrijk voor jongeren?

Op 24 januari 2025 gaat het jaarlijkse WEF weer van start. Misschien klinkt het voor jou als een vaag begrip dat vooral voorkomt in complexe krantenartikelen of discussies op platformen zoals X: het World Economic Forum (WEF). Maar wat is het nou eigenlijk en wat gebeurt daar nu echt? Waarom heeft het iets te maken met jouw leven als jongere? En zou je er online zoveel complottheorieën over kunnen vinden?

Wat is het WEF nou eigenlijk precies?

Het WEF is een jaarlijkse bijeenkomst van wereldleiders, CEO’s van grote bedrijven, wetenschappers, activisten en journalisten. Ze komen samen in het Zwitserse bergdorpje Davos. Je kunt het zien als een soort ‘elite’-bijeenkomst waarin wordt nagedacht over de belangrijke thema’s van onze tijd: klimaatverandering, economie, technologie en ongelijkheid. Het WEF is dus geen besluitvormend orgaan. Elk jaar is er een nieuw thema; het thema van dit jaar gaat over AI en hoe we ervoor gaan zorgen dat AI ons niet negatief zal beïnvloeden.

De oprichter van het WEF, Klaus Schwab, startte dit initiatief in 1971 met het doel om bedrijven en politici samen te laten werken aan een betere wereld. Ambitieus? Absoluut. Maar ook interessant, want veel van de beslissingen die daar worden besproken, hebben invloed op onze toekomst.

Waarom is het belangrijk voor jou als jongere?

Misschien denk je: wat heeft dit ‘elite’-feestje met mij te maken als jongere? Meer dan je misschien zelf kunt bedenken. Beslissingen die op het WEF worden genomen over bijvoorbeeld groene energie en CO2-reductie bepalen hoe snel we klimaatverandering kunnen tegengaan. Dit zijn belangrijke onderwerpen waar jongeren het meeste mee te maken gaan krijgen de komende tientallen jaren.

Ook technologie, zoals AI, sociale media en cybersecurity, komt aan bod. Grote techbedrijven beslissen mee over hoe deze technologieën worden ingezet, wat direct invloed heeft op jouw privacy en hoe jij het internet gebruikt.

Daarnaast gaat het op het WEF over de mondiale economie. Of je straks gemakkelijk een baan kunt vinden, hangt deels af van wat daar wordt besproken over zaken zoals ongelijkheid en globalisering. Hoewel het WEF vooral bestaat uit de ‘elite’, is er steeds meer aandacht voor de stem van jongeren, activisten en journalisten. Greta Thunberg is daar een goed voorbeeld van; zij sprak al op jonge leeftijd politici aan over klimaatverandering.

Waarom wordt het WEF zo vaak in verband gebracht met complottheorieën?

Het WEF heeft niet bepaald een vlekkeloos imago. Vooral online circuleren verhalen over hoe het WEF achter gesloten deuren onze vrijheid zou willen afpakken of de wereld naar hun hand zou willen zetten. Op platform X is er zelfs een anti-WEF-account met meer dan een kwart miljoen volgers, waar bijvoorbeeld tweets zoals deze worden gedeeld en geliket.

bron: screenshot van pagina @antiwef op X

Een groot deel van deze ‘complot’ verhalen zijn ontstaan rondom de term “The Great Reset”. Dit concept is bedoeld als een plan voor een duurzamere economie, maar wordt door veel mensen anders geïnterpreteerd. Een van die mensen is Alex Jones, Amerika’s grootste complotdenker. Jones schreef zelfs een boek over The Great Reset en beweerde dat het een plan zou zijn om de hele wereld door de elite te laten controleren.

Hoe kun je het WEF volgen?

Je hoeft niet in Davos te zijn om te weten wat daar speelt. Je kunt het gewoon thuis ook gewoon op de bank volgen. Veel panels worden live gestreamd en er wordt uitgebreid over bericht op sociale media via de officiële kanalen van het WEF.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht