Expositie op station Tilburg over eerste generatie LHBTI’ers: initiatiefnemers mikken op bewustzijn en verbinding 

TILBURG – De stations passage van Tilburg is aangekleed met negenentwintig verhalen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. “De huidige generatie LHBTI’ers staat op de schouders van hun moedige voorgangers, die een totaal ander leven leidden.” 

‘Op de lagere school zei een onderwijzer: ”Als je zo naar meisjes kijkt, kom je in de problemen.” Ik snapte niet wat hij bedoelde maar had wel door dat ik iets verkeerd deed. Mijn gevoelens voor meisjes drukte ik dus weg.’ Dit is het begin van het verhaal van Josee (74), zij is één van de negentwintig deelnemers die haar ervaring deelt in de expositie die je sinds vrijdag kan lezen als voorbijganger op het station van Tilburg.  

Oudroze De expositie Oudroze is een initiatief van fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans, in samenwerking met stichting Open Mind: “Ons doel is om de bespreekbaarheid te vergroten en daarmee de situatie van ‘kwetsbare’ mensen in onze samenleving te verbeteren.” Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende, maar ook mooie en intieme verhalen van roze ouderen met Nederlandse en migratieachtergronden. Het doel van de levensgrote portretten met de verhalen van de roze ouderen is om de jongere en oudere LHBTIQ+-generaties met elkaar te verbinden. De expositie reist al sinds Pride 2021 door heel Nederland. Tilburg Pride heeft stichting Open Mind uitgenodigd, en samen met gemeente Tilburg hebben ze de expositie kunnen realiseren. 

Opening 
De buitenexpositie Oudroze werd afgelopen vrijdag officieel geopend door een drietal belangrijke gezichten op het gebied van diversiteit en inclusiviteit in en rondom Tilburg: Dwayne Heuvelmans (voorzitter Tilburg Pride), Anne-Marie Mulders (voorzitter van COC Tilburg en Breda) en Evelien Kostermans (wethouder inclusie en diversiteit). “Mooie beeldverhalen en persoonlijke portretten van LHBTI-ouderen die de vrijheid van huidige generaties hebben bevochten. Deze vrijheid is allesbehalve vanzelfsprekend en daarom is het belangrijk om de verhalen te blijven delen die bijdragen aan meer begrip en openheid,” reageert Evelien Kostermans op Instagram. 

Stichting Open Mind 
Volgens stichting Open Mind heeft Nederland een sterke traditie als het gaat om gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en solidariteit. Ook benadrukt de organisatie dat dit voor sommige groepen relatief gezien pas sinds kort is. Denk bijvoorbeeld aan de legalisatie van het homohuwelijk, wat pas in 2001 gelegaliseerd werd in Nederland. Waarmee Nederland het eerste land ter wereld was. “De huidige generatie LHBTI’ers staat op de schouders van hun moedige voorgangers, die een totaal ander leven leidden. Het was onmogelijk om openlijk voor je geaardheid uit te komen als je een maatschappelijke loopbaan nastreefde.” 

Door kunst in de openbare ruimte te brengen en verhalen te vertellen, streeft Open Mind ernaar niet alleen bewustzijn te creëren, maar ook echte verbinding tot stand te brengen. “Soms worden we geconfronteerd met onderwerpen waar we liever onze ogen voor sluiten omdat ze ons een ongemakkelijk gevoel geven,” vertelt de stichting. Juist daar ligt volgens Open Mind de kern van hun werk: mensen bewust maken van problemen die zich dichtbij afspelen. Ze benadrukken dat we vaak makkelijker praten over kwesties die zich ver weg voordoen, terwijl problemen in onze eigen omgeving soms worden genegeerd. 

De expositie Oudroze is tot en met 31 januari te zien in de stations passage in Tilburg. 

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht