In de afgelopen tien jaar is het welvaartsniveau in Tilburg gestegen, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent dat inwoners gemiddeld iets meer kunnen besteden, iets beter wonen en gezonder leven dan tien jaar geleden. Deze stijging is echter kleiner dan in vergelijkbare gemeenten en niet in alle wijken voelbaar: vooral studenten blijven achter de feiten aanlopen.
Welvaartsstijging onder studenten
Hoewel het welvaartsniveau in Tilburg groeit, merken studenten in De Reit en het gebied rond Tilburg University daar maar weinig van. De hoge huurprijzen, het tekort aan kamers en gebrekkige voorzieningen maken het moeilijk om van het leven in de stad te genieten. Terwijl veel andere studentensteden hun studentenwijken vernieuwen en verbeteren, lijkt dit in Tilburg nauwelijks te gebeuren.
Zo investeert Groningen fors in studentenhuisvesting via het “Wonen in Stad 2025”-programma, waarin extra betaalbare studentenwoningen en ontmoetingsplekken worden gecreëerd. In Utrecht wordt het Science Park verder ontwikkeld met duizenden nieuwe woningen en diverse sport- en cultuurvoorzieningen. Nijmegen bouwde onlangs bijna 200 nieuwe studentenstudio’s voor het project Studio Novio bij station Heyendaal, met directe aansluiting op de campus. En in Delft werkt de gemeente aan de renovatie van studentenflats in de wijk Buitenhof, waarbij rekening wordt gehouden met vergroening en fietsverbindingen naar de TU-campus.
Studenten in Tilburg kunnen alleen maar dromen van deze ontwikkelingen. Volgens een analyse van BN DeStem werd in Tilburg de afgelopen vijf jaar relatief weinig sociale huur gebouwd: slechts 20 procent van de nieuwbouwwoningen viel in deze categorie, tegenover een landelijk gemiddelde van 22 procent in vergelijkbare steden. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar bij duizenden woningen is dit daadwerkelijk significant.
De huizen die wél beschikbaar zijn, vallen lang niet altijd in de smaak. Uit een enquête van Univers (juli 2023) blijkt dat 45% van de Tilburgse studenten ontevreden is over de staat van hun woning. Vooral klachten over schimmel, gehorigheid en slecht onderhoud worden vaak genoemd als reden.
Tweedeling tussen buurten
De verschillen binnen de stad zijn groot. In de Spoorzone en het centrum wordt wel degelijk geïnvesteerd. Nieuwe woningen, horeca en werkplekken zorgen daar voor positieve ontwikkelingen. Maar in de studentenwijken blijft die ontwikkeling achter. Gemeentelijke rapporten tonen aan dat de sociale samenhang daar lager ligt en bewoners zich minder betrokken voelen bij hun buurt.
Positieve geluiden
Gelukkig is er voor de Tilburgse student ook goed nieuws: de gemeente Tilburg en Tilburg University werken samen aan het Kenniskwartier, een gebied naast de campus waar betaalbare woningen, meer groen en betere voorzieningen ervoor moeten zorgen dat studenten zich meer thuis gaan voelen in de stad. Ook wordt gewerkt aan betere bereikbaarheid en duurzame bouw. Maar: het zal om en nabij twintig jaar duren voordat de plannen gerealiseerd zijn.
De minimale welvaartsstijging in Tilburg is vooral zichtbaar bij studenten. Zij moeten veel geduld hebben voordat de voorzieningen voor hen verbeteren, terwijl studentensteden als Groningen en Nijmegen in rap tempo vernieuwen.