“Het is eigenlijk geen trend, het is een fenomeen”: Hoe SkinnyTok jongeren een verstoord zelfbeeld geeft

“You’re not a dog, you don’t need a treat” of “When you get hungry at night, chew on your pillow instead.” Dit soort quotes zie je voorbijkomen op SkinnyTok. Onder de hashtag #SkinnyTok circuleren duizenden video’s die gewichtsverlies verheerlijken, extreem dunne lichamen promoten en eetstoornissen normaliseren. Volgens social media-expert Jacqueline Kleijer is deze ‘trend’ erg zorgwekkend. “Jongeren krijgen hierdoor een verstoord zelfbeeld”.

Wat is SkinnyTok?

SkinnyTok is geen officiële TikTok-categorie, maar een informele verzamelnaam voor video’s waarin extreem slank zijn als ideaal wordt neergezet. Denk aan beelden van meisjes die hun ribben laten zien, maaltijdvideo’s met amper 500 calorieën per dag, of tips om honger te onderdrukken. Alles draait om controle, discipline en vooral: dun zijn, koste wat kost.

Geen hype, maar een fenomeen

Volgens Kleijer ligt het gevaar niet alleen in de inhoud zelf, maar vooral in de manier waarop TikTok ermee omgaat. “Als het eenmaal in je algoritme zit, kom je er niet van af”, zegt ze. Je hoeft niet eens actief op zoek te gaan. Als je één zo’n video bekijkt, blijf je vergelijkbare filmpjes voorgeschoteld krijgen. 

Wat SkinnyTok bijzonder verontrustend maakt, is dat het geen tijdelijke trend is. “Het is eigenlijk geen trend, het is een fenomeen,” zegt Kleijer stellig. “Een beweging die steeds terugkomt in nieuwe vormen”, Waar in het verleden tijdschriften waren die vertelden dat je af moest vallen, gebeurt dat nu via algoritmes die letterlijk in je broekzak zitten. “Voorheen waren het tijdschriften, nu is het social media.” Zelfs video’s die op het eerste oog draaien om sport en gezondheid, kunnen schadelijk zijn. “Ook sommige fitness video’s kunnen dezelfde effecten hebben”, zegt Kleijer. Jongeren krijgen steeds meer een verstoord zelfbeeld en denken dat het normaal is.

Serieuze gevolgen

De gevolgen van SkinnyTok zijn niet alleen psychologisch, maar ook fysiek. “Ik zie heel veel mensen waarmee ik praat, die hier last van hebben”, vertelt Kleijer. Jongeren met ondergewicht, verstoorde eetgewoontes of zelfs een eetstoornis zijn er steeds vaker. “Vooral meisjes zijn hier gevoelig voor”, merkt ze op. “Maar op TikTok krijgt iedereen het binnen.” Of er op dit moment oplossingen hiervoor zijn weet Kleijer nog niet, maar wel vind ze dat het goed zou zijn als jongeren geïnformeerd zouden worden in de gevaren van social media en de invloed hiervan.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Strijd in Giro d’Italia nog niet losgebarsten

In de eerste vier etappes van de Giro d'Italia, een van de drie grote wielerrondes, pakte de Deen Mads Pedersen twee ritoverwinningen en de...

Claude is door naar de finale van het Songfestival, België valt af ‘Absurd dat die niet door zijn’

Claude is door naar de finale van het Eurosongfestival die dit jaar wordt gehouden in Bazel (Zwitserland). Claude kwam dinsdagavond als dertiende op het...

Einde aan tijdperk Omtzigt: “Vervreemd van het politieke proces”

Een afscheidsbrief schrijven, dat had Pieter Omtzigt zich nooit voorgenomen. Hij is altijd van plan geweest zijn ambtstermijn van vier jaar keurig af te...

Deel dit bericht