Justitieminister David van Weel (VVD) krijgt geen extra bevoegdheden om organisaties zoals criminele motorclubs te verbieden. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel hiervoor verworpen. VVD, CDA en SGP steunden het initiatief, maar GroenLinks-PvdA en ChristenUnie stemden tegen. BBB, die eerder al twijfelde, heeft uiteindelijk ook tegen gestemd.
Senator Kemperman (BBB) vertelde tijdens de stemming waarom hij tegen de nieuwe wet stemde. Volgens hem heeft het huidige rechtssysteem genoeg mogelijkheden. Hij zei: “Juristen hebben laten zien dat het rechtssysteem genoeg kansen biedt om criminele organisaties aan te pakken.” Toch vindt hij het in de praktijk lastig. “Hoe moeilijk dat is, blijkt uit de praktijk,” gaf hij aan.
Kemperman maakt zich zorgen over wat er gebeurt als een minister meer macht krijgt. “Een nieuwe wet die zomaar een minister extra macht geeft, maakt ons land niet veiliger. Het zorgt juist voor meer onduidelijkheid en onzekerheid”, zei hij. Hij legt uit dat dit vooral gevaarlijk is in een tijd waarin de politiek snel verandert.
Civiele rechter te langzaam
Criminele motorclubs zijn al langere tijd te verbieden via de civiele rechter. Toch vonden partijen als PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP ruim zes jaar geleden dat dit proces te langzaam ging. Zij kwamen met een nieuw voorstel. Volgens dit voorstel mag een minister zelf besluiten om een criminele organisatie te verbieden. Pas daarna kan een rechter beoordelen of dat verbod terecht was.
Sinds 2022 zijn de regels voor het civiele verbod strenger geworden. Daardoor kan de rechter motorclubs zoals de Hardliners sneller verbieden. Sommige mensen vragen zich af of de nieuwe wet daarom nog wel nodig is. Zij maken zich ook zorgen dat een minister straks deze wet gebruikt om organisaties te verbieden die niets strafbaars doen.