Het openbaar vervoer valt stil, de verlichting thuis en op straat gaat uit en stoplichten en spoorbomen doen het niet meer. Het klinkt apocalyptisch maar in Amsterdam was dit de werkelijkheid. Door een stroomstoring lagen delen van de stad plat. Na een uur was de storing opgelost. Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland moet tijdens de stroomstoring alles in goede banen leiden maar hoe bereiden ze zich hierop voor.
De veiligheidsregio is zich bewust van de grote gevolgen van een mogelijke stroomuitval. ”Dit is één van de belangrijkste risico’s die in onze regio voorkomt. Het kan leiden tot een crisis. Stroomuitval is al jaren een aandachtspunt in ons regionaalrisicoprofiel.” zegt Leena Jaarsveld van veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Voorbereiding
De veiligheidsregio maakt zich zorgen over de gevolgen die langdurig stroomuitval heeft zoals: uitval van betalingsverkeer en het wegvallen van internet en telefonie. Daarom bereiden ze zich goed voor op dit soort risico’s. ”We doen dat niet alleen. We werken nauw samen met andere partijen zoals netbeheerder Liander. Voor 2024 hebben we uitval van elektriciteit als speerpunt gekozen. Binnen dit thema staan allerlei activiteiten gepland: in het licht van de stroomstoringen van deze week bekijken we of onze instructies en werkwijzen nog kloppen. We bouwen ons netwerk van samenwerkingspartners verder uit zodat we elkaar snel kunnen vinden als de stroom uitvalt. Daarnaast organiseren we allerlei leeractiviteiten voor de crisisorganisatie.” zegt Jaarsveld.
Weerbaarheid bewoners
Ook richt de veiligheidsregio zich op het weerbaarder maken van de inwoners van de regio. ” Als de elektriciteit daadwerkelijk voor langere tijd uitvalt, kunnen we inwoners lastiger bereiken door uitval van netwerken. Via een campagne zullen we hen informeren over wat zij nu al kunnen doen om zich goed voor te bereiden op een stroomstoring.” zegt Jaarsveld.
Wat kan ik zelf doen tegen een stroomstoring? De overheid heeft meerdere tips om je voor te bereiden op een stroomstoring. Zo adviseren ze bijvoorbeeld dat je een noodpakket in je huis hebt zodat je de eerste 48-uur voorbereid bent op een crisis. Het samenstellen hoeft niet veel tijd te kosten want de meeste spullen heb je waarschijnlijk al in huis. Vul een tas met: een zaklamp, water, lang houdbaar voedsel ook voor je huisdieren. Het hebben van contant geld, een opgeladen powerbank en een radio op batterijen is van groot belang in tijden van nood. Ook adviseren ze om afspraken te maken met je buren, ouders en kinderen over wat je doet in geval van uitval.
Foto: ANP/HERMAN WOUTERS