15 Jaar 113 in de Strijd Tegen Suïcide

Stichting 113 zelfmoordpreventie bestaat vandaag 15 jaar. Nog steeds is zelfdoding nummer een doodsoorzaak onder jongvolwassenen. Al 15 jaar is de missie van de stichting een samenlevingwaarin niemand eenzaam, impulsief of radeloos overlijdt door zelfdoding.

Het boek Morgen beginnen we weer opnieuw werd dinsdag 1 oktober gelanceerd ter gelegenheid van dit jubileum. Schrijvers Aafke Romeijn, Daan Heerma van Voss en Etchica Voorn schreven verhalen over personages die het plezier in hun leven zijn kwijtgeraakt, maar aan het einde van de tunnel toch hoop vinden. Schrijver Abdelkader Benali verbond deze verhalen aan elkaar in het voorwoord. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met 113 en per boek gaat er twee euro naar het 113 Fonds. 

Tijdens de lancering waren de kinderen van Jan Mokkenstorm, de inmiddels verleden oprichter van 113, aanwezig. De eerste exemplaren werden aan hen overhandigd als symbool van dank en ter nagedachtenis aan zijn werk, zo vertelt Emmie Overbeek, communicatieadviseur bij 113. Psychiater Jan Mokkenstorm nam contact op met diverse organisaties en stichtingen die al geruime tijd hulp boden aan mensen met suïcidale gedachten en gevoelens. Samen creëerden zij een stevig platform voor online zelfmoordpreventie, dat op 7 oktober 2009 werd gelanceerd.

In de afgelopen 15 jaar is suïcidepreventie in Nederland steeds meer genormaliseerd. “De belangrijkste verandering is dat suïcidaliteit steeds minder een taboe wordt,” aldus Emmie Overbeek. Waar het vroeger een onderwerp was dat vaak werd vermeden, wordt er nu openlijker over gesproken, zowel binnen de zorg als in de samenleving. Jaarlijks raken steeds meer mensen betrokken en durven zij hun verhalen te delen. “Dat merken we bijvoorbeeld aan campagnes als ‘1K Z1E J3’ en de ‘Wereld Suïcide Preventie Week (WSPW)”.

Om de voortgang te meten, voert 113 jaarlijks een meting uit via een extern onderzoeksbureau, dat ook onderzoek doet naar de naamsbekendheid van de stichting. “Hieruit is gebleken dat 88% van de mensen in Nederland weet wat 113 is; dat cijfer groeit gestaag,” vertelt Overbeek. Desondanks blijkt uit onderzoek dat middelbare mannen minder snel over hun problemen praten. Het delen van ervaringen van mensen die suïcidale gedachten hebben of hebben gehad, is essentieel voor het doorbreken van het taboe. De stichting onderstreept ook het belang van toegankelijke hulp, zoals de hulplijn van 113.

Het boek is bedoeld om te vieren dat ze 15 jaar bestaan, tegelijkertijd betekent het ook dat ze stilstaan bij wat er in 15 jaar gebeurd is. “Het blijft een gekke combinatie om enerzijds te vieren dat je 15 jaar bestaat, en anderzijds zien we nog steeds een noodzaak om te blijven bestaan, dus daarin zit altijd een soort balans”. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Petpretpark: een duurzame speeltuin in de Lochal

18 oktober is de opening van het PetPretPark in...

Ongewenste passagier in je pakketje: het risico van exotische dieren in onze natuur

Stel je voor, je opent je pakketje uit het...

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...