60 AMV’ers te laat onderwijs ‘Ze hebben voor het eerst weekend’

GLOW HOTEL EINDHOVEN-  De alleenstaande minderjarigen vluchtelingen (AMV’ers) die in het Glow hotel Eindhoven zitten, zijn na een jaar begonnen met het volgen van regulier onderwijs. Het gaat hier om 60 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Het onderwijs, dat verplicht is na 3 maanden in Nederland, zijn nu begonnen aan de Willem de Rijkelaan. Michiel Manders is een van de huidige docenten, die met eigen ogen ziet wat 12,5 uur school in de week met de AMV’ers doet.

De jongeren zijn afgelopen september begonnen met school. Zo legt Manager Marecilla uit ‘Vanaf 23 september gaan de jongeren naar het Summa op de Willem de Rijkelaan. Ze krijgen daar 12.5 uur onderwijs en we hopen dat het aantal uren nog verder uitgebreid worden.’ Dat ze naar school gingen was hard nodig, want met een bedrag van 14 euro per week , en geen mogelijkheid om legaal te werken was er weinig structuur  in het leven van deze AMV’ers, wat ook zorgt voor weinig zin in andere dingen.

Als er een alleenstaande minderjarige vluchteling (AMV’er) aankomt in Nederland, moet die zich melden in ter apel om asiel aan te vragen, vanuit daar worden ze verplaatst naar verschillende azc’s of andere coa locaties die verspreid zijn door heel Nederland. Eenmaal aangekomen bij de tot hun toegediende opvanglocatie krijg je als minderjarige binnen 3 maanden regulier onderwijs of scholing, zodat je meteen kan beginnen met het leren van de Nederlandse taal.

Bij de COA locatie aan de Keizersgracht was dit niet het geval. Doordat de AMV’ers te laat aangemeld waren, was het reguliere onderwijs al begonnen en was er geen mogelijkheid meer om hierin in te stromen. De leerlingen hebben 2 maanden  via een extern bureau onderwijs gevolgd bij DYNAMO, maar volgens Marecilla  ‘voelden dit voor de jongeren niet als ‘serieus’ onderwijs, er was veel verzuim en er was ook geen leerplichtambtenaar aan gekoppeld’.

Bij de  opendag van het Glow hotel is ook Michiel  aanwezig ‘Ze hebben nu voor het eerst weekend’ merkte hij op. Er werd enthousiast op hem en zijn collega Ruud die burgerschap geeft gereageerd vanuit de leerlingen. Ook Marecilla merkt meteen verschil vanuit het hotel  ‘Ze hebben veel meer structuur, en krijgen daardoor ook meer zin in dingen’.

Michiel Manders is een van de docenten die inmiddels wel lesgeeft aan de AMV’ers, hij geeft ze rekenen en zijn eigen mentorklasje ook Nederlandse taal. Samen met 2 anderen geeft hij de studenten les. Naast rekenen & Nederlands krijgen de AMV’ers ook  burgerschap om ze kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur. ‘Bij het eerste gesprek ben ik begonnen met of ze hun naam konden opschrijven, sommigen zijn zestien/ zeventien en hebben nog nooit onderwijs gehad en kunnen dus ook niet lezen en schrijven. Je begint dus echt helemaal vanaf het begin en vanuit daar bouw je op.’

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Ongewenste passagier in je pakketje: het risico van exotische dieren in onze natuur

Stel je voor, je opent je pakketje uit het...

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...