Voor het eerst sinds 2022 werd er een Amber Alert uitgestuurd. Het ging om de vermissing van twee kinderen: het 11-jarige meisje Leya’nyssa en de 6-jarige jongen M’qaydian. Omdat er ernstige zorgen waren over het welzijn van de kinderen, greep de politie naar het uitzonderlijke middel: een Amber Alert werd ingezet. Daarmee worden de foto’s, leeftijden en namen van de kinderen voor veel mensen zichtbaar.
Wanneer wordt een Amber Alert ingezet?
Het AMBER Alert wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen ingezet. De politie gebruikt dit middel wanneer er sprake is van een vermist kind in levensgevaar. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ontvoering per auto. Het doel is om zo snel mogelijk informatie te verzamelen over de verblijfplaats van het kind en om het publiek te mobiliseren om mee te zoeken.
Het systeem is vernoemd naar Amber Hagerman, een 9-jarig meisje dat in 1996 in de Verenigde Staten werd ontvoerd en vermoord. Haar dood leidde tot de invoering van het AMBER Alert, een backroniem voor “America’s Missing: Broadcast Emergency Response”. In Nederland werd het AMBER Alert in 2008 ingevoerd. De afgelopen jaren was het zeldzaam dat de politie daadwerkelijk dit middel inzette. De laatste keer was in 2022, toen de destijds 11-jarige Jayden uit Den Haag werd vermist.
Wat is het verschil tussen een Amber Alert en een Vermist Kind Alert?
Naast het Amber Alert bestaat er ook een Vermist Kind Alert. Bij een Vermist Kind Alert heeft de politie zorgen om het welzijn van het minderjarige kind, maar is er (nog) geen sprake van levensgevaar. Daarnaast vraagt de politie burgers bij een Vermist Kind Alert om regionaal mee te zoeken naar het vermiste kind. Het gaat dan om een lokale vermissing, bijvoorbeeld een kind dat op de eigen fiets is vertrokken en onvindbaar is.
De vermiste Leya’nyssa en M’qaydian zijn inmiddels gevonden in België en veilig teruggebracht naar Nederland.