Donald Duck blaast 90 kaarsjes uit

Donald Duck is jarig. De bekende eend wordt 90 jaar oud. Ter ere van zijn verjaardag organiseert Donald Duck Weekblad een ontwerpwedstrijd. Tekenares en schrijfster Wilma van den Bosch, die jarenlang voor het blad werkte, heeft een gouden tip voor nieuwe schrijvers en tekenaars : ‘Gebruik je eigen ervaringen voor je verhalen, zo krijg je levensechte, bizarre en frisse nieuwe ideeën.’

Geschiedenis

Donald Duck debuteerde in 1934 in de cartoon The Wise Little Hen. De eend werd ontworpen door Art Babbit en Dick Huemer als rechterhand van Mickey Muis, die zes jaar eerder werd geïntroduceerd. Door zijn groeiende succes bij kinderen, kon Mickey niet meer ‘uit de bocht vliegen’ zoals hij dat in eerdere verhalen wel deed. De nieuwe mopperende eend kon dit wel. Donald Duck werd de etterbak en Mickey Muis de lieverd. Dit zorgde voor een nieuwe dynamiek in de films en verhalen.

Eerst speelde de eend alleen mee in de verhalen van Mickey Muis, maar al snel kreeg hij een eigen strip. Hierna werd de wereld van Donald Duck uitgebreid met veel nieuwe karakters als: Dagobert Duck, Willie Wortel en Guus Geluk. Al deze karakters wonen in de fictieve stad Duckstad. De liefde van zijn leven, Katrien Duck, ontmoet Donald in 1940.

Wilma van den Bosch

Tekenares en schrijfster Wilma van den Bosch schreef en tekende van 1984 tot 2017 talloze verhalen over Donald Duck. Het succes achter de strip in Nederland ligt volgens haar aan het feit dat het zo anders was dan strips die er al waren. ‘Het tijdschrift stak erg af tegen de wat bravere kindertijdschriften uit die tijd, die soms op religieuze gronden waren gebaseerd.’ De inspiratie voor haar verhalen haalde ze uit haar eigen ervaringen. ‘Zo krijg je altijd levensechte, bizarre en frisse nieuwe ideeën.’ Of Donald Duck in de toekomst nog relevant blijft durft ze niet te zeggen. ‘Had ik daarvoor mijn glazen bol maar meegenomen.’

Wedstrijd

Donald Duck Weekblad organiseert een wedstrijd voor het jubileum. De lezer mag een nieuwe inwoner van Duckstad ontwerpen. ‘Donald en Bolderbast hebben het weer eens bont gemaakt in de Kwaaklaan. Zo erg zelfs dat de buren van nummer 11 direct hun huis te koop hebben gezet.’ Staat op de site. Inzendingen kunnen tot 26 juni worden ingestuurd en de jury maakt eind september de winnaar bekend.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...