Beeld & Geluid en Netflix introduceren lesmateriaal voor ‘Adolescence’. “Maar het kan ook averechts werken”

Het mediamuseum Beeld & Geluid werkt samen met Netflix om lesmateriaal te ontwikkelen rondom de Britse hitserie “Adolescence”. Deze serie, waarin de 13-jarige Jamie verdacht wordt van moord, belicht de invloed van de manosfeer – een onlinewereld vol vrouwvijandige blogs en websites – op jongeren.

“Netflix stelt de serie beschikbaar voor scholen, en wij maken er lesmateriaal van. Aan de hand van fragmenten kunnen docenten het gesprek met leerlingen op gang brengen. We vinden het belangrijk dat er over de leefwereld van jongeren wordt gesproken”, aldus de woordvoerder. Er komt ook een handleiding voor docenten.

Justine Pardoen, specialist op het gebied van jeugd en media, benadrukt het belang van de manier waarop het lesmateriaal wordt ingezet. “Als het de bedoeling is om kinderen te vertellen wat ze moeten denken, kan dat averechts werken”, zegt Pardoen. “Adolescenten hebben de neiging om zich af te zetten tegen instructies over wat ze moeten denken en doen. Het is belangrijk dat het lesmateriaal kinderen aanmoedigt om na te denken over wat ze vinden en hoe ze dat beargumenteren”.

Pardoen wijst erop dat het lesmateriaal niet moet proberen om bepaalde denkbeelden te voorkomen, maar eerder moet bijdragen aan een breder bewustzijn over verschillende vormen van online beïnvloeding. “Het doel moet zijn om kinderen kritischer te leren denken en hen te laten praten en argumenteren over wat ze hebben gezien en wat ze daarvan vinden”.

Maatschappelijke Relevantie

Beeld & Geluid werkt vaak samen met programma’s die van maatschappelijke waarde zijn om daar lesmateriaal over te maken. In “Adolescence” komen de juiste maatschappelijke thema’s en problemen naar voren die voor deze jeugd relevant zijn. Het lesmateriaal maakt het makkelijker om deze gesprekken te starten.

Ontwikkeling van het Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt in samenwerking met docenten en leerkrachten ontwikkeld, zodat het goed aansluit bij wat er in de klas gebeurt. Hierdoor zullen de lessen passen bij wat er al gegeven wordt en hoe het jaar is ingedeeld. Feedback van docenten zal worden gebruikt om het materiaal verder te verfijnen op basis van wat er in de klassen gebeurt.

De samenwerking tussen Beeld & Geluid en Netflix biedt een kans om jongeren bewust te maken van de invloed van online culturen zoals de manosfeer. Door middel van goed ontwikkeld lesmateriaal kunnen docenten gesprekken faciliteren die jongeren helpen kritischer na te denken over de media die ze consumeren en de wereld om hen heen.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht