Bestuursjaar onder druk door langstudeerboete, toch zien ze geen gevaar: ‘’Studentenverenigingen hebben iets tijdloos’’

Bestuurslid zijn bij een studentenvereniging is tijdrovend. Met de langstudeerboete in het vooruitzicht twijfelen studentenverenigingen over de aantrekkelijkheid van een bestuursjaar, omdat je naast je studie veel andere taken hebt. Een studievertraging is hierbij dus niet ondenkbaar: ‘’Je hebt een hele takenlijst die je uit moet voeren en je kan niet of nauwelijks bij colleges zijn’’, aldus Mayumi van Tillo, bestuurslid bij studentenvereniging St. Olof in Tilburg.

Als je in het bestuur zit bij een studentenvereniging doe je een stuk meer dan alleen maar bier drinken, je houdt controle over de financiële situatie en je coördineert het organiseren van activiteiten. Mayumi snapt dat het voor nieuwe leden een dilemma kan zijn om je toch aan te sluiten bij een studentenvereniging, je risico op een studievertraging wordt groter: ‘’Als ik mezelf een paar jaar terug in de tijd zou zetten dan zou ik misschien denken: ik ga helemaal niet bij een vereniging of ik haal eerst mijn propedeuse’’. Ze denken na over ideeën om toch leden te werven, maar:‘’Tegen een langstudeerboete van 3000 euro kan je als studentenvereniging niet op, behalve enige studiehulp bieden’’, vertelt Mayumi. Bij de vereniging kan je 80% korting krijgen op bijles, maar is dit genoeg motivatie voor leden om toch het bestuur in te gaan?

Voor internationale studentenvereniging ESN werkt het net een beetje anders: het bestuur krijgt hun studiegeld vergoed. Ondanks dit zullen de studenten bij ESN ook voor een dilemma komen te staan. ‘’Dit is mijn fulltime baan’’, aldus Nina Graczyk, vicepresident van internationale studentenvereniging ESN Tilburg . Alle tijd gaat dus in studeren en het bestuursleven, Nina is druk met activiteiten coördineren zodat ze bijvoorbeeld nieuwe mensen kunnen werven. Voor Nina ging het leiderschap haar makkelijk af, maar haar vrienden hebben er meer moeite mee. ‘’Voor hen is het moeilijk om school en bestuur te combineren en hierbij zie je dat sommigen een studievertraging oplopen.’’

Toch denkt Mayumi dat de langstudeerboete niet het einde betekent voor de studentenverenigingen: ‘’Studentenverenigingen hebben iets tijdloos’’, zegt Mayumi. Dit omdat er ook veel voordelen zitten aan het lid zijn van een studentenvereniging, zo heeft een bestuursjaar verschillende voordelen zoals het ontwikkelen van leiderschap, het verbeteren van communicatieve vaardigheden en je sociale en internationale kennis verbeteren. Ze ziet de studentenverenigingen daarom niet snel verdwijnen en denkt dat er altijd nog animo zal blijven voor het bestuursleven. De langstudeerboete kan in de toekomst eventueel complicaties met zich meebrengen, maar Mayumi hoopt dat de voordelen genoeg opwegen tegen de langstudeerboete.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...