MindLabs na BHV-exercise: ‘Dat wisten wij niet…’

Publicatiedatum:

Spoorzone – In Tilburg ging donderdag 23 november rond 11:00 uur het ontruimingsalarm af in MindLabs als deel van een ontruimingsoefening. Dit ging alleen niet helemaal zonder ‘verbeterpunten’, aldus Pandbeheerder MindLabs. Onder de geëvacueerden zaten onder andere studenten en coaches van Fontys Hogescholen, medewerkers van zowel een uitgeverij als verschillende redacties werkzaam binnen het gebouw en personen gerelateerd aan Tilburg Universiteit. Na een minuut of tien buiten gestaan te hebben, mocht iedereen weer terug het gebouw in.

Tijdens de ontruiming merkte een aantal studenten op dat er in lokaal 0.42 geen alarm te horen was, dit lokaal ligt helemaal rechts achterin (bekeken vanaf het vooraanzicht). Dit kan wijzen op een defect alarm, of dit bij meerdere plaatsen in het gebouw ook het geval was is vooralsnog onbekend. Verder was er onduidelijkheid over de oorzaak van de ontruiming. Volgens studenten en aanwezigen zeiden verschillende Bhv’ers dat het géén oefening betrof terwijl pandbeheerder Lars van der Haspel gedurende de ontruiming tegen Eydaily vertelde dat het wél een oefening was. Na afloop schept van der Haspel duidelijkheid, al is niet overal een antwoord op te geven.

Reactie

‘We hebben vandaag een onaangekondigde BHV-exercise uitgevoerd, dit betekent dat wij als team het wél wisten maar de Bhv’ers niet. De reden hiervoor is om de échte reacties te kunnen meten. Ikzelf deed bijvoorbeeld niet met de oefening mee, ik was observant. Ik zie in deze rol onder meer toe of mensen een nooduitgang zien, iedereen doorloopt en of men het serieus neemt’. Verder vertelde van der Hapsel niet op de hoogte te zijn, óók na de oefening, dat in lokaal 0.42 geen alarm te horen was. Hij zegt: ‘Dat is niet correct, in principe moet in elk lokaal het alarm hoorbaar zijn’, hij maakt verder kenbaar dat hij het belangrijk vindt dat mensen dit melden. ‘Met zo’n oefening komen we daar achter, kunnen we dat oppakken en kunnen we dat gaan fixen’. Waarom gebouwveiligheid belangrijk is vermeld Platform intergrale veiligheid hoger onderwijs in dit artikel: gebouwveiligheid & bhv.

Veiligheid & verbeteringen

Studenten zijn en waren veel aan het werk in MindLabs, het gebouw is zelden leeg. Zo ook blijft uit dit artikel van Eydaily: fj studenten starten menstruatiecampagne. Tot slot vermeldde van der Haspel dat dit de eerste, via een bedrijf uitgevoerde, exercise was. Eerder zijn wel oefeningen gedaan maar zonder een extern (onafhankelijk) bedrijf. Zo ontstonden er nieuwe afspraken betreffende portofoon gebruik, wordt er gekeken hoe de Bhv’ers het beste ingezet kunnen worden en gaat het team algemeen reflecteren over wat er beter kan.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...