COLUMN | De onbetaalbare droom: jongeren en de huizenmarkt

Vroeger konden mensen hun eerste huis kopen voor een paar jaarsalarissen. Nu kunnen jongeren met een gemiddeld inkomen nauwelijks een kast kopen. Een eigen huis? Onmogelijk. De huizenmarkt is een gevecht, en starters verliezen. Rijke beleggers kopen de huizen op, en de prijzen blijven maar stijgen. Vastgoed actueel meldt: ”dat maar liefst 82% een eigen koopwoning op dit moment onbereikbaar acht. Negen op de tien ondervraagden verwacht zelfs dat hun positie het komend kwartaal verder zal verslechteren.”

Het wordt tijd dat de politiek niet alleen praat, maar daadwerkelijk actie onderneemt. Huren is geen oplossing. De huurprijzen zijn veel te hoog, vooral in de vrije sector. Sociale huur is voor veel mensen onbereikbaar, omdat de wachtlijst te lang is. De huurmarkt is net zo slecht als de koopmarkt, waardoor jongeren geen kant op kunnen. Het is ronduit frustrerend en onacceptabel dat de woningmarkt een gesloten wereld is geworden, waar jongeren met hard werken en ambitie niet verder komen dan het huren van een veel te dure kamer.

De gevolgen voor jongeren

Wat betekent dit voor jongeren? Ze blijven langer bij hun ouders wonen en stellen belangrijke levenskeuzes uit, zoals samenwonen of kinderen krijgen. De gevolgen zijn groter dan alleen een gebrek aan woningruimte, het raakt de hele toekomst van jongeren. NJi Nederlands jeugdinstituut meldt: jongeren zonder eigen woonruimte voelen zich beperkt in hun vrijheid en sociale ontwikkeling. Dit benadrukt de ernstige impact van de woningcrisis op de mentale gezondheid van jongeren en de noodzaak voor de politieke om actie te ondernemen en deze problemen aan te pakken. De woningmarkt is simpelweg niet ingericht voor de mensen die het hard nodig hebben namelijk: de jongeren die zich willen vestigen en een toekomst willen opbouwen.

Politiek falen: beloftes zonder resultaat

Politici beloven keer op keer dat ze de woningmarkt gaan verbeteren, maar in de praktijk blijft het bij loze beloftes. De prijzen blijven stijgen, de voorgestelde oplossingen blijven uit. Vastgoed actueel meldt: “28% van de kiezers noemt de woningmarkt als een van de belangrijkste thema’s bij de aankomende verkiezingen.” De politiek laat het afweten, jongeren blijven de dupe van een mislukt beleid. De beloftes over meer woningen en regels voor beleggers worden keer op keer niet nagekomen, waardoor de situatie alleen maar erger wordt. Het huidige kabinet faalt in het bieden van oplossingen, de gevolgen daarvan zijn voor iedereen zichtbaar en jongeren raken steeds verder in de knel.

Is er een uitweg?

Misschien moeten we accepteren dat een eigen huis niet voor iedereen weggelegd is, maar dat zou een schandalig feit zijn. Wonen is een basisbehoefte, geen luxe. De overheid moet eindelijk actie ondernemen, beleggers moeten minder invloed krijgen, sociale huur moet beter bereikbaar zijn en er moet meer worden gebouwd. Jongeren moeten een eerlijke kans krijgen op een goede toekomst. Maar door slecht beleid en te dure woningen wordt dat steeds moeilijker. Als de politiek niets doet, raken hun dromen verder uit beeld. Tot die tijd blijven jongeren hopen op een betaalbaar huis en een toekomst met minder zorgen. Maar voorlopig blijft dat slechts een DROOM.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

AUDIO| Oorlog in Gaza en Oekraïne versterkt keuze voor het leger onder jongeren

Het aantal aanmeldingen voor het leger is de afgelopen jaren gestegen, dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In 2019 waren er...

AUDIO | Ook Tilburg staakt tegen onderwijsbezuinigingen: ‘Stop the cut’

De estafettestakingen tegen de bezuinigingen in het onderwijs zijn nog in volle gang. Zo heeft afgelopen woensdag de Eerste Kamer ingestemd met 1.2 miljard...

Station ’s-Hertogenbosch vol ongezonde opties: “Mensen eten nu eenmaal meer burgers dan komkommers”

Reiziger Chris (38) duwt een kinderwagen over de vloer van station Den Bosch. Zijn trein vertrekt over vijftien minuten, hij moet nog lunchen, en...

Deel dit bericht