Dunkin’ Donuts failliet: werknemers al een week te laat uitbetaald

Dunkin’ Donuts heeft op 8 oktober zijn faillissement aangekondigd. Een beslissing die veel werknemers in onzekerheid heeft gebracht. Medewerkers ontvingen het nieuws via een e-mail van de HR-afdeling, wat voor vele onverwachts kwam aanwaaien “We wisten wel dat het slechter ging maar niet dat het zou leiden tot faillissement,’’ zegt Manon Schraver, fulltime medewerker bij Dunkin’ Donuts in Tilburg.

Tot nu toe zijn er geen maatregelen genomen om de werknemers te ondersteunen. Ook is er nog steeds geen duidelijkheid over wanneer ze weer betaald zullen worden. Hoewel de HR-afdeling een e-mail heeft gestuurd om uitleg te geven over het faillisementsproces, werd hierin niet vermeld wanneer en hoe de medewerkers hun achterstallige salaris zullen ontvangen. “We zijn al een week niet uitbetaald en hebben geen idee wanneer dit wel gaat gebeuren,’’ zegt Vita van de Kar werknemer bij Dunkin’ Donuts.

Op de vraag of ze al actief opzoek zijn naar een nieuwe baan, antwoordde Manon dat dat nog niet het geval is, maar dat het wel de bedoeling is. ‘’We hebben nog geen duidelijke informatie ontvangen over hoelang we hier kunnen blijven werken. Het lijkt erop dat ons filiaal waarschijnlijk dichtgaat, echter hebben wij daar nog geen bevestiging van gekregen.’’ 

Wat is het probleem ?

Erasmus Universiteit Hoogleraar bedrijfskunde Cor Molenaar vindt het achteraf gezien niet vreemd dat Dunkin’ Donuts het weer niet gered heeft in Nederland. “Het viel mij op dat ze moeite hebben aansprekend te zijn bij jongeren, wat tevens hun doelgroep is”, het concept donut is in Nederland sowieso minder populair dan in andere landen volgens de hoogleraar. “De combinatie van een redelijke hoge prijs en donuts, die in Nederland niet zo populair zijn kan een reden zijn dat het niet heeft aangeslagen hier.” Volgens Molenaar heeft het ook niet meegeholpen dat de donutketen veel moest betalen aan groot aandeelhouder Van der Valk hotels.

Volgens Molenaar hebben allen door hem genoemde ‘fast-horeca’ problemen op het moment. “Voor dit soort bedrijven zijn impulsaankopen erg belangrijk. Klanten gaan steeds kritischer om met hun geld, wat het lastiger maakt om de prijzen te handhaven.”  

Verbaasde klanten

Klanten van Dunkin’ Donuts in Tilburg waren erg verbaasd toen ze hoorden dat de keten failliet is verklaard. “Ik moest bijna huilen en heb het meteen tegen mijn ouders verteld”, zegt Kiki. “Het was vaak rustig maar dit had ik niet verwacht, ik had er zelfs een nachtmerrie over”, voegt de achttienjarige student er nog aan toe. Noor gaat de koffie het meest missen “die vind ik lekkerder dan die van de Starbucks”.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Ongewenste passagier in je pakketje: het risico van exotische dieren in onze natuur

Stel je voor, je opent je pakketje uit het...

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...