Vrouwen met een Ballerine-spiraal worden door de minister van Volksgezondheid, Fleur Agema, geadviseerd om met hun huisarts te praten. Meer dan honderd vrouwen met deze spiraal zijn tóch zwanger geraakt.
Dit meldt ze in een uitzending van Radar. Vrouwen kunnen als oplossing de spiraal laten weghalen en een ander middel krijgen.
Er is een meldpunt voor onverwachte zwangerschap: het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI). Bij het MEBI zijn tot maart 2025 115 meldingen gedaan van zwangerschappen met de Ballerine-spiraal.
Volgens gynaecologie-expert Rik van Lunsen is de Ballerine-spiraal niet veilig, omdat hij makkelijk ongemerkt verloren gaat. Hij raakt makkelijk los in het lichaam en verlaat dan met de menstruatie het lichaam.
Toen de spiraal op de markt kwam was dit probleem nog niet bekend. De spiraal leek toen voordelen te hebben ten opzichte van andere spiralen, zoals minder bloedverlies en minder menstruatiepijn. In de vooronderzoeken was niet naar voren gekomen dat hij zo snel kon loslaten. “Een spiraal is een voorwerp, geen medicijn”, reageert Van Lunsen hierop. “Een voorwerp moet vooral veilig zijn, daar wordt op getest, maar naar de werking ervan wordt minder onderzoek gedaan.”
De Ballerine-spiraal wordt in Nederland niet meer geplaatst. Het is niet bekend hoeveel vrouwen het voorbehoedsmiddel nog wel gebruiken. Vrouwen kunnen dus de spiraal laten weghalen, maar Van Lunsen vindt dat onnodig: “Gewoon goed opletten bij de menstruatie of de spiraal niet meekomt. Als hij blijft zitten, is er in principe niks aan de hand.”