Eindhovens universiteitsblad Cursor uit protest op zwart

Het universiteitsblad van de Technische Universiteit Eindhoven, de Cursor, staat sinds dinsdagavond op zwart. Na het ontslag van hoofdredacteur Han Konings op dinsdagmiddag kwam de redactie in actie. “Al enige tijd ervaren wij een beperking in onze persvrijheid”, aldus de redactie.

“Cursor ervaart vanuit het College van Bestuur van de TU/e en de redactieraad een steeds groeiende druk om bepaalde artikelen, die als onwenselijk worden gezien, niet te publiceren”, zo schrijft de redactie in een statement.

De redactie geeft in het statement het meeste recente voorbeeld van een artikel over belangenvermenging geschreven door redactielid Bridget Spoor. Spoor geeft verdere toelichting: “redactieleden moeten een seintje geven aan het college van bestuur en de redactieraad als een artikel bijvoorbeeld kritiek op besturen bevat. De redactieraad kan dan een advies voor publicatie geven of een verzoek tot wijziging indienen.” De hoofdredacteur beslist vervolgens zelf hoe hij met zo’n verzoek of advies omgaat.

Voor het artikel over de belangenvermenging gaf de redactieraad een negatief advies voor publicatie. Het zou volgens de raad ‘niet voldoen aan de informatiebehoeften van de TU/e gemeenschap.’ “Kort daarna werd er druk uitgeoefend op onze hoofdredacteur Han Konings om een andere functie binnen de organisatie te gaan bekleden. Dit na een eerste poging hiertoe in 2021, ook na een gevoelig artikel”, schrijft de redactie.

Actie

Konings heeft uiteindelijk besloten het artikel niet te publiceren. Volgens de redactie groeide de druk om niet te publiceren. De hoofdredacteur zou bang zijn voor de gevolgen. Spoor voelde zich genoodzaakt om een officiële klacht in te dienen. “Het is niet de eerste keer. Ook ik heb al meerdere keren een verzoek tot wijziging gekregen”, vertelt Spoor. “Deze verzoeken heb ik vervolgens niet toegepast. Ik vind het niet kunnen dat ik als journalist wordt gecontroleerd en gecensureerd. Toen mijn artikel niet werd gepubliceerd, vond ik dat ik iets moest doen.”

Spanning

Afgelopen dinsdag is de hoofdredacteur per direct uit zijn functie ontheven. De redactie schrijft onder deze omstandigheden niet te kunnen werken. Nu eist het medium dat de huidige redactieraad wordt vervangen door een nieuwe, onafhankelijke redactieraad. Verder willen de redactieleden van Cursor een stem bij het kiezen van een nieuwe hoofdredacteur.

“Het zorgt voor veel spanning op de redactie. Gelukkig steunt iedereen elkaar. We hebben gisteren met zijn allen hard gewerkt. Hoelang we nog op zwart blijven, weten we nog niet precies”, laat Spoor weten.

TU/e

In een verklaring nodigt de universiteit de redactie uit om opnieuw het gesprek te voeren. De universiteit schrijft dat er van censuur op geen enkele wijze sprake is. De hoofdredacteur beslist uiteindelijk over het plaatsen van artikelen. Ze betreuren dat dit beeld is ontstaan bij de redactie.

Eind oktober worden alle betrokkenen gehoord.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...