Filmpremière: Horrorklassieker ‘The Exorcist’ in een nieuw jasje

Vandaag verschijnt de opvolger van de horrorklassieker ‘The Exorcist’ (1973) in de bioscoop. De film is alweer het zesde deel in de Franchise-serie en heeft als titel: ‘The Exorcist: Believer’. Inmiddels is het vijftig jaar geleden dat de film uitkwam en dus hoogtijd om terug en vooruit te blikken. 

Regisseur David Gordon Green maakte al eerder sequels en remakes van bekende horrorfilms, waaronder ‘Halloween’ (1978). In zijn nieuwe film gaat Green dus aan de haal met een van de meest invloedrijke horrorfilms aller tijden. Wanneer twee meisjes in het bos vermist raken en na drie dagen terugkeren zonder zich maar iets te kunnen herinneren, begint het bovennatuurlijke kwaad op te spelen. De vader van één van de meisjes wendt zich in wanhoop tot Chris MacNeil, toen de moeder van het bezeten meisje Regan uit de allereerste film. Speciaal voor het vervolg keert Ellen Burstyn – inmiddels negentig jaar oud –  terug in haar hoofdrol als Chris MacNeil. 


Niet het eerste vervolg 

‘The Exorcist: Believer’ is tevens niet het eerste vervolg. In 1977 kwam het totaal geflopte ‘Exorcist II: The Heretic’, uit. Met Richard Burton en Max von Sydow in de hoofdrollen. William Friedkin, regisseur van het origineel, noemde dit zelf: “de ergste troep die ik ooit heb gezien”. In deel drie nam de demoon plaats in het lichaam van een seriemoordenaar, die de stad met een spoor van bloed en vernieling teisterde. Wederom was het vervolg geen groots succes. Echter verraste de film wel met kleine bijrollen van Samuel L. Jackson en professioneel basketballer Patrick Ewing.

Inmiddels zijn er van de film prequels, sequels en reboots gemaakt. Alleen heeft geen van allen zo weten te overtuigen als het origineel. Toen de film in 1973 uitkwam spraken critici van een absoluut meesterwerk dat zijn bezoekers deed gillen, braken en flauwvallen. Het leverde uiteindelijk tien Oscarnominaties op. In die tijd was dat een absoluut unicum voor een b-genre als Horror. Van de tien nominaties won de film er uiteindelijk twee. Één voor voor ‘beste scenario’ en een voor ‘beste geluid’.

Het is duidelijk dat fans en critici niet gemakkelijk te imponeren zijn met een extra sequel. David Gordon Green zal dus van zeer goeden huize moeten komen, om het origineel in enige vorm eer aan te doen. De remake van ‘Halloween’ die hij in 2018 maakte viel bij veel horrorfans en critici in ieder geval erg in de smaak. Of dit ook voor ‘The Exorcist: Believer’ het geval is, moet maar blijken. Het publiek kan vanaf vandaag in ieder geval haar eigen oordeel vellen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...