Geen 16-jarigen meer als flitsbezorger

Publicatiedatum:

Flitsbezorging, het is niet meer weg te denken uit de samenleving. De snelle boodschappenbezorgers op de fiets, zullen niet meer jonger dan zestien jaar zijn. Vanaf deze maand is er een wettelijk verbod: geen 16-jarigen meer als flitsbezorger. Dit door gevaar én onprettige arbeidsomstandigheden.

Hoewel het verbod op de bezorging van boodschappen voor deze leeftijd nieuw is, is het verbod op de bezorging van maaltijden dat niet. Sinds juli 2020 staat er in de wet dat kinderen onder de 16 jaar geen maaltijden mogen bezorgen. De fietsbezorgers hebben namelijk vaak te maken met werkdruk en gevaarlijke situaties in het verkeer. Dit geldt zowel voor het brengen van boodschappen als voor het afleveren van maaltijden, maar waarom het verbod op flitsbezorging zolang op zich liet wachten weet ook de FNV niet. 

Inzet van vakbond

De FNV, Federatie Nederlandse Vakbeweging, strijdt al enige tijd voor betere arbeidsomstandigheden voor flitsbezorgers van alle leeftijden. “Algemeen gezien is flitsbezorging geen goed idee al helemaal niet voor kinderen onder de 16”, vertelt Lisanne de Hoop, persvoorlichter vervoer FNV. Uit gegevens van Getir – een flitsbezorgingsbedrijf – blijkt dat er in 2022 bijna dagelijks een verkeersongeluk plaatsvond. “Dat dit gevaarlijke beroep nu gelijk wordt behandeld als maaltijdbezorging, vinden wij een erg positieve ontwikkeling.”

Dit verbod wil echter niet zeggen dat FNV de zaak hiermee laat rusten. “De arbeidsomstandigheden van flitsbezorgers blijven een belangrijk aandachtspunt: de werkdruk, het gevaar in het verkeer én de onzekerheid met tijdelijke contracten zijn écht ondermaats.”

Flink

Een van de grootste flitsbezorgingsbedrijven in Europa, Flink, geeft aan dat ze überhaupt nooit medewerkers jonger dan 16 hebben gehad. “Juist omdat wij veel tijd en aandacht besteden aan veilig werken, kijken we continu welk werk passend is voor welke collega”, aldus Stefan de Bruijn, woordvoerder Flink. Volgens hen hebben jongeren onder de 16 over het algemeen minder levenservaring. Ook blijken ze minder gefocust op (on)veiligheid in het verkeer. 

Het verbod: geen 16-jarigen meer als flitsbezorger heeft voor Flink dus weinig gevolgen. Andere flitsbezorgingsbedrijven zoals Getir hebben op dit moment de 16-jarige moeten ontslaan. Dit wordt gehandhaafd door de Arbeidsinspectie.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...