‘S-HERTOGENBOSCH – Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag de 37-jarige Jolanda M. uit Zevenbergen veroordeeld tot vijftien jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het opzettelijk vergiftigen van haar 11-jarige zoon Mike. De straf is zwaarder dan de twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging die het Openbaar Ministerie had geëist.
“Je moet je veilig en vertrouwd voelen bij je ouders,” benadrukte het gerechtshof in zijn uitspraak. Met de straf wil het hof recht doen aan de impact die Jolanda’s daden hebben gehad op het jonge leven van Mike.
Wat gebeurde er?
Mike, een jongen met ADHD en een lichte verstandelijke beperking, was afhankelijk van de zorg van zijn moeder. Toch bleek uit camerabeelden dat zij hem niet-voorgeschreven medicatie toediende, zowel oraal, rectaal als via een sonde.
In Mike zijn slaapkamer stonden camera’s die lieten zien dat hij de medicatie niet zelf kon hebben toegediend. “Het kan niet Mike zelf zijn geweest die die stoffen heeft toegediend,” oordeelde de rechtbank. De beelden laten zien hoe Jolanda M. Mike ondere andere een zetpil en een niet heldere vloeistof toediende die ernstige klachten veroorzaakte. Mike riep dat hij het “niet meer leuk vond,” gilde en zakte weg.
Later die middag ging hij naar bed, maar de volgende ochtend vond zijn stiefvader hem levenloos in zijn slaapkamer.
Wat opviel: bij zijn vader leefde Mike een heel ander leven. Daar at hij normaal, gebruikte hij geen rolstoel en sliep hij goed. Dit stond in groot contrast met hoe Jolanda M. hem presenteerde aan artsen en anderen.
Voorbedachte rade
Het gerechtshof stelde dat Jolanda M. met voorbedachte rade handelde. De verdachte had meerdere momenten om te stoppen of hulp in te schakelen, maar bleef doorgaan, zelfs toen Mike begon te gillen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Mike in een hulpeloze toestand terercht kwam, wat uiteindelijk leidde tot zijn dood.
Münchhausen-by-proxy
Deskundigen stelden vast dat Jolanda M. lijdt aan Münchhausen-by-proxy, een stoornis waarbij een ouder een kind ziek maakt om aandacht te krijgen. Het hof achtte haar verminderd toerekeningsvatbaar, maar dit zorgde niet voor een vermindering in haar straf.
Geen tbs, wel toezicht
Het Openbaar Ministerie had tbs met dwangverpleging geëist, maar het hof zag hier van af vanwege de lage kans op herhaling. In plaats daarvan legde het hof een levenslange maatregel op: Jolanda zal nooit meer mogen zorgen voor jonge kinderen of kwetsbare ouderen en blijft onder toezicht staan.