Jan de Groot is op zoek naar een nieuwe BosscheBollen vuller, maar dat is nog niet zo makkelijk. In een artikel van het Brabants Dagblad
legt de banketbakker uit waarom dat zo is: “Het banketbakkerswereldje is voor veel jongeren niet meer aantrekkelijk.” Hoe komt dat nou?
Zoë Kloet, die bij bakkerij Jan de Groot werkt, geeft aan dat het hard werken is. “Het is fysiek zwaar werk. Je moet je voorstellen dat beslag voor een banketbakker wel wat kilo’s zwaarder is dan een kant-en-klaar pakje thuis. Het werk van een banketbakker is echt arbeid waarbij er veel gesjouw en gemix is.” Kloet denkt dat jongeren daar sneller nee tegen zeggen. “De jeugd haakt af op fysiek zwaar werk. Aan het geld ligt het niet en als je met meerdere bent kun je de arbeidsintensieve handelingen nog wel afwisselen.”
Roel Rambags, woordvoerder van Summa Brood en Banket, ziet dat er geleidelijk minder aanmeldingen
zijn voor de banketbakkersopleidingen. “Jongeren tonen minder interesse in bakkerij gerelateerde opleidingen. Daarbij neemt door vergrijzing de uitstroom van werknemers en werkgevers toe en zijn er ook gewoon minder jongeren. Er zijn zelfs al banketopleidingen in Nederland die volledig gestopt zijn, wat minder scholen voor banketbakkers betekent.” Summa had een paar jaar terug nog ongeveer 200 leerlingen in totaal en dit jaar maar 170.
Rambags geeft aan dat het vak veranderd, doordat er meer met machines gewerkt wordt, waardoor nachtwerk minder noodzakelijk is. Rambags denkt dat ook de zwaarte van het werk zorgt voor de vermindering van enthousiasme voor de sector. “De nieuwe generatie hecht meer waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Nachtwerk, onregelmatige werktijden en de fysieke zwaarte van het banketbakken maakt dat lastig.”
werktijden
Volgens Kloet spelen de werktijden ook mee in het onaantrekkelijk maken van het banketvak. “We werken vooral in de ochtenden of in de nacht. Ik kan me goed voorstellen dat sinds de coronaperiode veel bakkers (van de nieuwe generatie) thuis zaten en dat hen dat wel beviel. Niet in een bakkerij werken maar thuis of op kantoor is minder zwaar met logischere werktijden.”
Volgens Brigit Verhaeg, die voor Jan de Groot werkt in de banketzaak, is er een tekort aan personeel. “Dat ligt niet aan banketbakken, dat is nog hetzelfde en nog altijd even leuk.” Er is een toenemende krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het moeilijker wordt om vacatures in te vullen. Ook voor opvolging vanuit de sector zelf is minder belangstelling.
Jan de Groot geeft aan dat het sinds de coronaperiode moeilijk is om personeel te vinden. “Het banketbakkersvak is voor veel jongeren niet meer aantrekkelijk,” zegt hij. De zoektocht naar een vakman gaat dus verder De vacature staat nog.