Jonge boeren geloven in de toekomst 

Door de uitkoopregeling wordt het beroep waar studenten van de Hoge Agrarische School (HAS) met liefde voor leren steeds moeilijker. Boeren stoppen en werk verdwijnt. Terwijl deze studenten niks anders willen dan zelf een eigen bedrijf runnen. Ondanks deze regeling zien studenten een toekomst in de agrarische sector.  

Britt van den Borne, student Agri Business aan de HAS Green Academy in ‘s-Hertogenbosch, vindt het jammer dat boeren zo zwart worden gemaakt. Zij wil niks anders dan haar eigen boerenbedrijf hebben, maar ze weet dat het steeds lastiger voor haar wordt en dat haar toekomst in de agrarische sector erg onzeker is. Corné van Zeelst, student veehouderij aan de HAS, denkt daar hetzelfde over “Ik zie het als een domper voor de agrarische sector. Als ik rondkijk in mijn omgeving, dan zie ik een grote krimp in het aantal veehouders. Er wordt ruimte waar ik later mijn bedrijf kan ontwikkelen afgekocht omdat de stikstof ruimte nooit meer terugkomt in de sector”, vertelt Van Zeelst.  

Van den Borne, heeft door de uitkoopregeling gekozen voor Agri Business in plaats van veehouderij. “Bij Agri Business leer je meer de economische kant van het runnen van een bedrijf en wat we met economie allemaal kunnen. Zo kan je bijvoorbeeld ook bij de bank gaan werken met mijn opleiding”, vertelt Van den Borne. Haar vader heeft een eigen varkensbedrijf en doordat ze af en toe werkte op het bedrijf en uit haar liefde voor dieren, wil ze zelf ook een agrarisch bedrijf of het bedrijf van haar vader overnemen. “Thuis gaat het regelmatig over de uitkoopregeling, onze kleinere locaties komen daarvoor in aanmerking en gaan waarschijnlijk ook weg”, vertelt Van den Borne. “School kijkt er verder niet naar ”, aldus Van den Borne. Van Zeelst vult aan: “Docenten mogen geen mening geven over de uitkoopregeling.” 

Van Zeelst heeft wel gekozen voor veehouderij. Dit heeft hij gedaan omdat hij een toekomst voor zichzelf ziet in de agrarische en dan voornamelijk in de melkveesector. “De opleiding is een Hbo-opleiding waarbij ik breder word opgeleid dan het hebben van een melkveebedrijf”, vertelt Van Zeelst. Hij wordt opgeleid tot adviseur waardoor hij de kennis heeft om een melkveebedrijf te kunnen adviseren. Met deze opleiding hoopt hij slimmer te kunnen boeren dan andere melkveehouders. Met “slim boeren” doelt Van Zeelst op het produceren met een zo’n laag mogelijke kostprijs en daarop een meerprijs creëren door de consument erbij te betrekken. Hij ziet de prijzen in de toekomst verder stijgen: “Ik denk dat de melk heel duur wordt en ook de mestafzetkosten reizen de pan uit daarom zie ik ‘slim boeren’ als een optie voor mij met mijn redelijk kleine boerenbedrijf.” Van Zeelst roept altijd ‘bedreiging biedt kansen’ en ziet nog steeds een toekomst in de agrarische sector.  

Op school ligt de focus ook op de toekomst van de veehouderij en wat de studenten kunnen verwachten als ze zelf een bedrijf runnen. Bij veehouderij zijn er lessen in wet- en regelgeving, sensortechnologie, bemesting en voer. Deze lessen zijn volgens Van Zeelst erg belangrijk voor in de toekomst, dit zijn de aspecten waar volgens hem nog winst te behalen is. 

Bron foto: ANP JEFFREY GROENEWEG

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...