De melkveestapel krimpt met bijna 2 procent in 2024. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het onderzoek dat CBS. Het aantal melkveebedrijven daalde ook met 2,6 procent. De dalingen zijn af te leiden naar 2017, vanaf dit jaar moesten boeren minder vee houden om de fosfaat uitstoot te verminderen. “Om het stikstof- en fosfaatprobleem op te lossen willen ze alleen maar minder koeien, de provincie luistert niet naar andere oplossingen.” vertelt de boer van melkveebedrijf Fonken.
Bedrijf op moeten geven.
Boerderij Fonken bezit 75 melkkoeien, wat onder het gemiddelde van het aantal melkkoeien per melkveebedrijf in 2024 zit. Dit jaar was het gemiddelde 111 koeien en vorig jaar was dat 110, hier is dus wel een kleine stijging deelt het CBS.
Boer Fonken heeft zelf geen koeien weg moeten doen. Wel kent hij boeren die dat moesten doen, en ook boeren die hun bedrijf op moesten geven. “Het is een emotionele rollercoaster voor hun, je bedrijf afstaan is niet zo maar iets en een lastige keuze.” Toch moesten meerdere boeren afgelopen jaren hun bedrijf afstaan, vanaf vorig jaar zijn er bijna 400 melkveebedrijven weggevallen.
“Om het stikstof- en fosfaatprobleem op te lossen willen ze alleen maar minder koeien, de provincie luistert niet naar andere oplossingen.”
Onzekerheden overheid en provincies.
Er zijn andere oplossingen om de fosfaat- en stikstofuitstoot te verminderen, zoals een emissiearme vloer. Bij de bouw van een nieuwe stal zijn de boeren sinds 2015 verplicht door de overheid deze aan te leggen. Sinds juli 2024 moeten verouderde stallen in onder andere Brabant voldoen aan de ammoniakemissie-eisen. Boer Fonken moest ook een emissiearme vloer aanleggen, maar de provincie keurde deze soort emissiearme vloer niet goed, terwijl de overheid zei dat het wel goed was. Doordat de provincie en overheid niet op éen lijn liggen zorgt dit voor nog meer onzekerheid over hoe de boeren moeten handelen. “Het is lastig, met die onzekerheid. De provincie Brabant eist onmogelijke keuzes, het voelt niet haalbaar.”