Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Alcohol is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Of het nou de jaarlijkse buurtbarbecue of de verjaardag van je tante is, er wordt nu eenmaal alcohol geschonken.Grote kans dat jij een glas (of meerdere) meedoet want van de leeftijdscategorie 18 tot 24 drinkt 85 procent regelmatig alcohol. Maar “een leven zonder alcohol, dat zou toch minstens net zo normaal moeten zijn?”, aldus Esther ten Hove.

Voor Esther (32) was drinken jarenlang ook de normaalste zaak van de wereld. Altijd als ze de deur uit ging, had ze geen rem. Toen ze doorhad hoe erg dit haar leven beïnvloedde, koos ze ervoor om een ander pad te bewandelen: de 0.0 lifestyle, een leven zonder alcohol. Nu helpt ze ook anderen mensen die willen stoppen met drinken met haar eigen bedrijf So.Life Club, onder wie Fabian (27).

Afbeelding met persoon, muur, kleding, Menselijk gezicht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Keerpunt

Esther hield net als de grote meerderheid van de jongvolwassen ervan om regelmatig een drankje te doen. Uiteindelijk woog de energie die ze van de drank kreeg niet meer op tegen de schaamte en paniek dat het veroorzaakte. “Minder drinken was voor mij geen optie”, vertelt Esther. “Ik dronk altijd met vrienden, maar als ik eenmaal dronk dan zat er geen rem meer op. Pride 2016 was voor mij het keerpunt. Ik herkende mezelf niet meer en dat moest veranderen.”

Toch zit er een groot verschil in het moeten veranderen en het willen veranderen volgens Esther. “Pas in 2020, toen ik door de uitbraak van corona vast zat in Curaçao, ben ik er dieper over na gaan denken”, vertelt Esther. “Ik was te hard voor mezelf. Ik moest echt voor mezelf kiezen en niet jaloers zijn op andere mensen omdat zij wel konden drinken. Op het eiland had ik wel alle tijd had om me te verdiepen in wat ik wilde, zag ik in dat het stoppen met drinken juist een cadeau is en niet iets dat me is afgenomen.”

Verantwoording

Toch is het voor veel mensen lastig om die stap naar een 0.0 lifestyle te zetten. “Vooral voor jongvolwassenen omdat de groepsdruk die zij ervaren groot is”, legt Esther uit. “Ik vroeg ook altijd aan mensen die niet dronken waarom ze gewoon niet gezellig een drankje meededen. Nu krijg ik zelf elke keer die vraag.”

Esther legt uit dat dit komt door een ongeschreven opvatting over het niet drinken van alcohol. “Je moet wel een alcoholist zijn als je volledig stopt met drinken. Anders hoef je toch niet volledig te stoppen, is wat mensen denken”, vertelt Esther. “Men vergeet de groep in het midden. Die niet de hele dag alcohol drinkt, maar wel moeite heeft met het trekken van grenzen rondom drank.” Veel mensen maken deel uit van deze groep en denken dat dit er nu eenmaal bij hoort.

Om de wereld te laten zien dat het ook voor jonge mensen heel normaal is om te stoppen met drinken, deelde Esther in 2019 haar ervaringen voor het eerst op haar Instagram. Haar DM stroomde binnen no time vol met positieve berichten. “Ik kreeg na een tijdje ook verzoeken van mensen of ik een cursus kon geven om hen te helpen”, vertelt Esther enthousiast. Dit was het begin van de So.Life Club.

Stoppen

Ook Fabian (27) benaderde Esther voor hulp. Hij herkende zichzelf in het verhaal van Esther en geloofde daarom dat zij hem kon helpen. Sinds dat hij op drieëntwintigjarige leeftijd op zichzelf woonde, werd het voor hem steeds meer een gewoonte om tot het gaatje te gaan. “Ik had nooit de behoefte om te drinken, maar als ik het deed, ging dat vaak mis. Ik had last van mentale klachten als angst, paniekaanvallen en paranoia.” Het was lastig voor Fabian om aan zijn omgeving uit te leggen dat hij een alcoholprobleem had, maar geen alcoholist was. Iedereen om hem heen dronk immers en zag hier geen erg in. “Ik kreeg vaak te horen dat het allemaal wel goed komt”, vertelt Fabian.

Beeld: Fabian

Ook schaamte speelde een grote rol in de keuze van Fabian om te stoppen. “Ik dronk zoveel dat ik vaak niet meer wist waar ik was en wat ik deed. Regelmatig dronk ik thuis nog alleen door als mijn vrienden allang sliepen”, legt Fabian uit. “Als ik om half zeven in de ochtend thuiskom en niks meer weet, vertel ik dat niet graag aan mijn vrienden en familie. Voor mij was er geen andere uitweg meer dan stoppen.” 

Nu is Fabian acht maanden gestopt en haalt hij meer uit het leven dan ooit. “Ik maak bewustere keuzes, ben fitter op werk en ben veel minder vaak ziek”, vertelt hij. Esther weet hoe groot de impact van de keuze van Fabian voor een 0.0 lifestyle is. “Als je stopt met drinken, kom je er pas achter hoeveel activiteiten draaien om alcohol”, vertelt Esther. “Dan kun je je misschien wel voorstellen hoe dat moet zijn voor een jongen in de twintig van wie zijn omgeving allemaal drinkt. Kies er dan maar eens voor om nee te zeggen tegen dat glas.”

Verandering

Ondanks dat drinken vaker voor komt dan niet drinken, ziet Esther wel een positieve trend rondom de jongvolwassenen. “Een mooie beweging is dat mindset en welzijn steeds belangrijker worden voor die leeftijdsgroep. Het uitproberen van de 0.0 lifestyle past goed binnen deze levensstijl”, legt Esther uit. Dagen als Dry January en Dry July dienen hierbij als motivatie om eens proeven van deze levensstijl en wie je bent zonder alcohol. “Als je jong bent, heb je juist energie om alles uit het leven te halen. Je ontwikkelt jezelf nog zoveel, dan is het best fijn als je volledig jezelf bent en bewust die levenskeuzes maakt. De vraag is: Haal je meer uit het leven als je stopt met drinken?”

Voor Fabian was het antwoord op die vraag in ieder geval ‘ja’. “Ik hecht nu veel meer waarde aan diepgang, lange gesprekken voeren, wandelen en sporten”, legt Fabian uit. “Als je stopt met drinken zie je ineens hoeveel sociale activiteiten gaan om alcohol. Feesten als Koningsdag bijvoorbeeld zijn voor mij nu echt niet meer interessant”, legt hij uit. 

Uitdragen naar de wereld

Fabian vindt het jammer dat er zo weinig gepraat wordt over de invloed van alcohol op de mentale gezondheid. “Mensen weten vaak wel dat alcohol niet goed is voor je hersenen, huid, slaap en dat je er een flinke kater van kan krijgen, maar ze zijn niet bewust bezig met wat de verdere invloed is op de mentale gezondheid” legt Fabian uit. “Als men hier meer over zou praten, is de stap naar een 0.0 lifestyle voor mensen als ik een stuk minder groot.”

Esther denkt dat de manier waarop niet-drinkers uitleggen waarom ze niet drinken ook bijdraagt aan hoe anderen naar de 0.0 lifestyle kijken. “Als je uitlegt waarom je niet drinkt en je zegt dat het moet en dat je het eigenlijk allemaal zwaar en kut vindt, dan is het logisch dat je omgeving je niet serieus neemt. Maar als jij zegt dat je het zelf wil en je je nog nooit zo goed hebt gevoeld, dan wordt het normaal en misschien wel aantrekkelijk om nee te zeggen tegen dat glas”, aldus Esther.

Dat zegt volgens Esther en Fabian niet dat iedereen voor een 0.0 lifestyle moet kiezen. “Er zijn ook mensen die na twee drankjes makkelijk kunnen stoppen en verder niet beperkt worden door alcohol in hun dagelijkse leven”, zegt Fabian. “Maar alle mensen die weleens afspraken met zichzelf hebben gemaakt over het drinken van alcohol, zouden echt eens kunnen kijken naar wat het niet drinken voor invloed heeft op hun leven”, zegt Esther.

Boodschap
“Kies niet altijd voor de makkelijke weg”, zegt Fabian. “Het leven bestaat uit zoveel meer dingen dan feesten en drinken. Daag jezelf uit om die diepgang op te zoeken en je passie en hobby’s te ontdekken.”

Ook Esther maakt duidelijk dat een leven zonder alcohol net zo leuk is. “Maak je leven zo leuk dat je er niet van hoeft weg te rennen en geen verdoving nodig hebt. Dan heb je goud in handen”, vertelt Esther met een grote glimlach.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...