Life Goals Games: Het sportevenement voor mensen met een moeilijk leven

Het Jaarbeursplein in Utrecht is omgetoverd tot een ware sportarena. Op deze plek vinden vandaag en morgen allerlei sportactiviteiten plaats. Van voetbalstadion tot zandbak; het is er allemaal.

Wat is Life Goals Games?

Life Goals Games is een tweedaags sportevenement op 17 en 18 september. De sport tweedaagse is speciaal georganiseerd voor mensen die een moeilijker leven kennen en waarbij sporten niet vanzelfsprekend is. Tijdens deze twee dagen zijn er verschillende toernooien en workshops. Zo heb je een voetbal-, basketbal-, beachvolleybal- en jeu de boules toernooi. Er worden workshops gegeven in kickboksen, freerunnen, tangodansen, pickleball en zand worstelen. Ook kan je een gezondheidscheck laten doen.

Dinsdag 17 september

Het jaarbeursplein is onherkenbaar. De pop-up sportarena die door Life Goals Games is geplaatst, vormt de basis voor een sportieve dag. De meeste deelnemers zijn al op de locatie. Nadat ze zich aangemeld hebben lopen ze naar hun groepstafel toe. Hier kleden ze zich om in hun strijdtenues voor de dag. Het wisselt van Ajax-outfits tot knalblauwe pakken met namen en rugnummers.

Om 10.00 is de opening van de Life Goals Games. De organisatoren houden een kort praatje en vertellen wat de bedoeling van de dag is. De tribune, die vrij leeg is omdat mensen nog staan om te kleden, te plassen of te roken, hoort het verhaal aan en vervolgens kunnen de eerste wedstrijden beginnen. Gelijk vanaf het eerste fluitsignaal is de zweetgeur te ruiken en het fanatisme te voelen. Het is meteen duidelijk dat iedereen voor de winst gaat. Teams die nog even geen wedstrijd hebben moedigen andere luid aan of kijken stil van een afstandje mee.

Het fietstoernooi is een bijzonder onderdeel bij de Life Goals Games. Vier stilstaande fietsen met in het midden een circuit. Doormiddel van een verbinding tussen het circuit en de fietsen bewegen de miniatuurfietsjes op de baan. Het doel: zo snel mogelijk trappen en het snelste rondje rijden op het circuit.

Ook het Beach worstelen is erg vermakelijk om te zien. Startend met een warming-up, kruipen en springen de deelnemers door het zand. Van kikkersprongen tot radslagen, alles om de spieren warm te draaien. Eenmaal warm kon het worstelen echt beginnen. In duo’s pakken de deelnemers elkaar vast en duwen ze elkaar in het zand. De korrels vliegen in het rond en deelnemers zitten van top tot teen onder.

Toch loopt niet alles vlekkeloos. Door het fanatisme van de teams lopen de emoties hoog op. Tijdens een voetbalwedstrijd waarbij twee teams nek aan nek staan worden de spelers gefrustreerd. Ze beginnen elkaar een beetje te duwen en de frustratie is te zien in hun ogen. Voordat het kan escaleren zijn de coaches erbij. Zij halen de desbetreffende spelers van het veld om “even af te koelen’’ zoals de coaches zelf zeggen. Wat ook opvalt is dat de bewaking ook direct dichter aan het veld komt staan.

Ondanks dat het een hele vreedzame dag is, is er wel duidelijk te merken voor welke doelgroep de dag is georganiseerd. Veel mensen die uit een lastige situatie komen, of er nog in zitten, kunnen zich herenigen en met elkaar sporten. Ook is het een boost voor hun zelfvertrouwen en goed om hun sociale vaardigheden op te bouwen.

Woensdag 18 september

De sport tweedaagse is nog niet afgelopen. Ook woensdag vinden er nog activiteiten plaats. De sportactiviteiten zijn vrijwel identiek aan die van dinsdag, met toernooien en workshops. Iedereen is welkom op deze dagen, voor zowel support als deelname.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN | Het leed dat pakketjes heet

We bestellen als Nederlander massaal online, maar de bezorging...

Pakketpunt aan huis steeds drukker: “Wel vijftien tot twintig mensen tegelijk aan de deur”

Natasja Verhoeven-van Rooij (41) heeft een pakketpunt aan huis...

Kom-uit-de-kastdag: “Het heeft me alleen maar dieper de kast ingeduwd”

Kom-uit-de-kastdag is een dag waarop extra aandacht wordt besteed...