NS Upcycleshop op Weert Station: ‘Circulaire economie op de rails’

Na eerdere edities in Utrecht en Rotterdam opende de NS Upcycle Shop tijdelijk in Weert, waar gerecyclede NS-materialen zoals treinstoelen en reisinformatieborden een nieuw leven kregen. In samenwerking met ZUYD Hogeschool, Gilde Opleidingen en de gemeente Weert bleek de pop-up winkel een groot succes, met veel bezoekers van buiten de regio. Studenten werkten mee aan het project, dat niet alleen circulair ondernemen bevorderde, maar hen ook praktische ervaring bood in duurzaamheid. “Ik had met mijn grote mond bij de NS gezegd dat het altijd in Utrecht en een keer in Rotterdam is. Wij zitten in een pand van de NS kom hierheen!”, verteld Danielle Twardy van ZUYD Hogeschool.

Voormalige reisinformatieborden, treinstoelen, banden van NS-fietsen; alles wat normaal gesproken na gebruik wordt verbrand hebben ze nu geüpcycled naar nieuwe producten die je hier kan kopen. Deze spullen lopen erg uiteen van schriftjes naar kapstokken. De reden dat de NS de upcycle shop nog niet eerder naar Weert heeft gebracht was omdat het voor hen te ver was om de shop te runnen. Maar door dit nu aan het onderwijs in deze regio te koppelen konden ze dit ook hier opzetten. “Het was een gok hoeveel mensen hierop af zouden komen,” verteld Danielle Twardy, “maar eigenlijk is er de hele dag door aanloop met mensen. Van Heerlen tot Breda, vanuit alle kanten komen ze hier naartoe. Het is soms verbazingwekkend wat eropaf komt.” Ook de leerlingen die de upcycle shop moeten onderhouden zijn blij met de aanloop. “We zijn nu een uurtje hier en iedereen die binnen liep is wel met iets naar buiten gegaan!”, aldus Indy student van Gilde Opleidingen.

ZUYD Perron Circulair Weert

Vanuit ZUYD wordt ZUYD Perron Circulair Weert gehost, dit doen ze samen met Universiteit Maastricht, hbo’s, mbo’s, voortgezet onderwijs, bedrijven, ondernemers en met de gemeente. “Iedereen heeft een rol in die circulaire transitie en wij hopen vooral nu letterlijk de circulaire economie hier op de rails te zetten”, vertelt Danielle Twardy. Dit doen ze met lessen en activiteiten, zoals in dit geval een winkel. Daarnaast doen de studenten ook onderzoek. Een van die onderzoeken gaat over de agrarische sector die ze in kaart brengen, welke kansen liggen daar? Of ze gaan bij de gemeente kijken hoe zij inkoopt, circuleert en hoe ze dit duurzaam maakt.

Samen zijn we de circulaire economie

In Weert hebben ze nu deze living lab, maar in principe doen de studenten in heel Limburg onderzoeken. In Geleen heb je bijvoorbeeld de Brightlands Chemelot Campus, daar leren ze over allerlei materialen, terwijl ze hier in Weert vooral de economische kant bekijken.  Ze zitten ook aangesloten bij het landelijke lectoren platform ‘Circulaire Economie’ dus het is niet alleen Weert. “We moeten het met elkaar doen, want we zijn samen de circulaire economie”, zegt Daniëlle Twardy tot besluit.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Agressie in de zorg: een groeiend probleem

De zorgsector staat onder druk, en een van de...

‘Grootste Klimaatzaak ooit’ begonnen voor Internationaal Gerechtshof in Den Haag

Het wordt de 'grootste klimaatrechtszaak ter wereld' genoemd. Bijna...

‘Wicked begrijpt haar doelgroep en levert precies wat zij willen’

De langverwachte musicalfilm Wicked komt dan eindelijk bijna in...

Nóg een jaar Bohemian Rhapsody op nummer 1 van de Top 2000? 

Als je een beetje bekend bent met de Top...