Grachten, fietsen, musea en coffeeshops: onze hoofdstad is aantrekkelijk voor vele binnen-en buitenlanders. Echter hangt er een flink prijskaartje aan het huren van een woning in Amsterdam. Het is voor de tweede jaar op rij verkozen tot ‘duurste stad om te huren in Europa’, meldt het ANP. En dat merken studenten ook.
Rapport
Housinganywhere, een online verhuurplatform , doet jaarlijks onderzoek naar huren in grote Europese steden. Uit het rapport blijkt dat een huurwoning in Amsterdam gemiddeld 2164 euro kost. Amsterdam staat opnieuw bovenaan de lijst, ondanks dat er een kleine daling is tegenover vorig jaar. Na Amsterdam blijkt, in 2024 ten opzichte van 2023, Rome de hoogste huurprijzen te hebben. Op de derde plek in het lijstje komt Den Haag. De huurprijzen van Rotterdam zijn het meest gestegen tegenover de rest van Europa. Hier betaalde je vorig jaar gemiddeld zo’n 1795 euro, maar met een stijging van 22.3 procent betaal je daar nu al gauw 1950 euro voor.
Amsterdam
Met twee grote universiteiten en verschillende Hogescholen is Amsterdam een populaire stad voor Nederlandse, maar ook internationale studenten. Waardoor de huurprijzen daar dan zo hoog zijn, heeft een aantal redenen. Ten eerste is er een te grote vraag naar en te weinig aanbod in woningen. Dat probleem speelt zich al een paar jaar af in heel Nederland, dus ook Amsterdam. Ten tweede willen veel toeristen en expats in Amsterdam wonen, wat de vraag naar woningen nog hoger maakt. Ten derde zorgen bijkomende kosten zoals borg en meubels (veel van de woningen zijn gemeubileerd en dit is inbegrepen in de prijs) voor een hoger totaalplaatje. Al met al is het duur én moeilijk om een woning te vinden in Amsterdam.
Stress
Wie dat probleem momenteel meemaakt, is Olivia Maas. De 18-jarige studente journalistiek zoekt een woning in Amsterdam voor een stage, maar is dat tot heden nog niet gelukt. “Voor mij is de huur niet zo’n probleem, ik heb best wel geluk met mijn ouders waar ik op terug kan vallen. Momenteel heb ik gewoon veel stress omdat ik nog geen woning heb kunnen vinden. Het is nog maar de vraag of ik op tijd een woning kan krijgen, ook al wil ik dat heel graag.” De studente kijkt momenteel binnen haar eigen netwerk. “Ik heb ook via Facebook groepen gekeken, maar daar kwam niks uit. Meestal waren de hospiteer avonden alleen voor 21 jarigen of ouder, of mensen die tegen het einde van hun studie zitten”.
“netwerk is key”
Lasten
Olivia komt financieel nog rond tijdens haar stage in de hoofdstad. “Met de combinatie van duo en huurtoeslag kan ik nu nog de huur waarborgen. Maar als de prijzen zouden stijgen, wordt het ingewikkelder”, zegt de studente. Naar verwachting zal de woningcrisis in 2025 nog niet volledig worden opgelost en daarmee zullen de huurprijzen in Amsterdam en de rest van het land niet zakken. Er worden maatregelen getroffen, zoals subsidies voor nieuwbouw, maar het probleem is te complex om op korte termijn opgelost te zijn. Een tip van Olivia om in deze tijd toch een woning te vinden? “Vertel tegen iedereen dat je een kamer zoekt. Het liefst zo vroeg mogelijk”.