Ondervoeding bij ouderen is een onderschat probleem

16 procent van de kwetsbare thuiswonende ouderen is ondervoed, meldt het Kenniscentrum Ondervoeding. Toch weten veel ouderen niet eens dat ze snel ondervoed kunnen raken en ook de mantelzorg is zich hier niet altijd bewust van. ”Ze onderschatten het probleem’’, zegt Feike van der Leij, lector Health & Food bij Hogeschool Inholland.

Wanneer ben je ondervoed?

Je raakt ondervoed wanneer je te lang te weinig eet. Je lichaam verzwakt, waardoor je minder fut hebt om dingen te doen, sneller ziek wordt en minder goed herstelt van ziekte. ”Bij ondervoeding is het verbruik van energie hoger dan wat er aan energie met de voeding binnenkomt. Dat is niet goed voor het lichaam. Want om toch aan energie te komen, wordt spiermassa afgebroken’’, legt GGD Hart voor Brabant uit.

Ondervoeding kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door acute of chronische ziekte, moeilijkheden met kauwen, slikken, proeven of de vertering. Ook kan het komen door psychologische problemen of sociale factoren zoals eenzaamheid.

Project PLINT Ondervoeding

Om ervoor te zorgen dat ondervoeding eerder wordt gesignaleerd, besteden de lectoraten Health & Food en Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen aandacht aan de preventie voor ondervoeding. Dit doen ze met het project Preventief Leer- en InnovatieNetwerk Tegen Ondervoeding (PLINT Ondervoeding).

Studenten worden bij dit project betrokken door het probleem vaker in het onderwijs te bespreken. Van der Leij: ”Door de studenten hier meer onderwijs over te geven en via de studenten ook zorgmedewerkers zelf beter alert te maken, kun je al eerder ingrijpen als ondervoeding dreigt te gaan gebeuren.’’ Het project heeft het ondervoedingsprobleem in ieder geval goed op de kaart gezet.

Foto: Hogeschool Inholland PLINT Ondervoeding

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55