Project SKIP voor drugspreventie breidt uit naar Limburg, maar de effectiviteit is twijfelachtig

Gemeente Venray sluit zich als eerste Limburgse gemeente aan bij project SKIP, een organisatie die zich inzet voor drugspreventie bij jongeren en jongvolwassenen. De eerste onderzoeks-monitor vond plaats in 2021 en de volgende komt eraan, maar is deze aanpak wel effectief?  De effectiviteit controleren gaat ‘’heel lastig’’ aldus Danielle van Pareren, de projectleider van SKIP.

In Brabant werkt SKIP met verschillende partner organisaties zoals het Trimbosinstituut, De politie en het ministerie van volksgezondheid en sport. Aangezien gemeente Venray de eerste gemeente uit Limburg is om hierbij aan te sluiten, worden ze geacht om andere partners uit Limburg te gebruiken. Uit de eerste onderzoeks-monitor zijn er verschillende conclusies getrokken en op basis hiervan zijn de bijeenkomsten samengesteld. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een game ontwikkeld genaamd ‘Brainlock’, deze game laat jongeren die (nog) niet blowen nadenken over hun toekomstplannen en doelen. Hierbij leren ze dat ze hun eigen keuzes hebben en dus ook de keuze om wel of niet te gaan blowen.

Monitor

Voordat je als een gemeente aan dit project meewerkt, wil je natuurlijk weten of dit wel effectief is. In oktober begint SKIP met de nieuwe onderzoeks-monitor. Deze zal tot 31 december duren en ze hopen de rapporten in Juni 2025 op te leveren. Venray word in eerste instantie meegenomen in het plan van aanpak van de eerste monitor, maar zodra de resultaten bekend zijn van de tweede monitor wordt voor Venray specifiek een plan van aanpak gemaakt. Elke vier jaar doen ze een monitoring zodat de gemeenten en de partnerorganisaties inzicht hebben in hoe het ervoor staat met het drugsgebruik in hun dorpen. Het tweede onderzoek is voor 95% hetzelfde, maar ze nemen een paar nieuwe onderwerpen mee: 3-MMC gebruik en drugs in het verkeer. Hoewel het project al sinds 2021 loopt, is de verwachting dat de cijfers van de nieuwe monitoring rondom het drugsgebruik hoger zullen uitvallen dan eerst. ‘’Dit is omdat de landelijke cijfers stijgen’’ aldus van Pareren. In 2028 houden ze hun derde monitoring

Effectiviteit

De effectiviteit van dit project is moeilijk te meten, het gaat namelijk over preventie. Er zijn zoveel factoren waarom drugsgebruik kan stijgen of dalen. ‘’Voordat je een normverandering hebt met betrekking tot drugsgebruik kan je bij wijze van spreken een generatie verder zijn’’, aldus Sylvia van Nispen, persvoorlichter van gemeente Venray. Ze baseren hun plan van aanpak op wetenschappelijke kennis zoals gedragswetenschap.’ ’We proberen daar waar mogelijk ook echt onderzoek te doen bij de bijeenkomsten en evenementen die we houden’’ aldus Van Pareren. Door elke vier jaar een monitoring te doen proberen ze hun plan van aanpak actueel te houden en ze hopen hierdoor de beste resultaten te krijgen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...