“Sample sales zijn niet dé oplossing”: de productie van kleding is niet bij te houden

Sample sales lijken op het eerste gezicht een slimme manier om van overtollige kleding af te komen. Maar volgens duurzaamheidsonderzoeker Luuc Brans, die zich richt op de fast fashion-industrie, zijn ze eerder een tijdelijke pleister dan een structurele oplossing.

Scherpe prijzen stimuleren koopgedrag

Op woensdag 21 mei staat Vera (18) in een lange rij in Den Bosch, voor de sample sale van sieraden- en kledingmerk My Jewellery. Een sample sale is een tijdelijke uitverkoop van showroommodellen of overtollige collectiestukken voor lage prijzen. Binnen is het druk en chaotisch. “Ik dacht dat ik gemeen was, sommige meiden duwden je gewoon keihard aan de kant”, vertelt Vera. “Maar ondanks dat zou ik zó weer gaan.” Voor studenten als zij zijn de lage prijzen aantrekkelijk. “Je hebt zó zeven items in je mandje, en dan loopt de rekening alsnog snel op. Ik denk dat ik bijna alles ook voor de volle prijs had gekocht, op één of twee twijfelgevallen na.”

Volgens Brans werken sample sales vooral koopgedrag in de hand. “Als mensen het dragen is dat prima, maar als het na een maand alweer op Vinted staat of in de prullenbak belandt, dan heeft zo’n hele sample sale geen enkele zin.”

Voorkomen van verspilling, maar geen structurele oplossing

Volgens Brans kunnen sample sales wel degelijk een positieve rol spelen: “Als de kleding niet wordt verkocht, wordt het vaak vernietigd. In dat opzicht is een sample sale beter, het is goed als consumenten zich realiseren dat mode ook uit een oudere collectie kan komen.”

Toch is Brans kritisch. “Sample sales lossen slechts een klein stukje van het probleem op. Het echte probleem zit dieper: we produceren simpelweg véél te veel. Daar ligt de kern die moet worden aangepakt.”

Volgens Brans moeten we ook kritisch kijken naar hoe sample sales gepresenteerd worden: “Elke vorm van aanbod stimuleert kopen, en dat is juist het probleem. Zeker als er wordt gesuggereerd dat het duurzaam is, terwijl het dat in de praktijk nauwelijks is. Mode hoeft niet altijd het nieuwste van het nieuwste te zijn.”

Social media en merktrends stimuleren sample sales

Volgens Brans is de toename van sample sales deels te verklaren door social media: “Het is er altijd wel geweest, maar je ziet het nu vaker voorbij komen. Dat maakt het populairder. Daarnaast komt het ‘kopieergedrag’ van merken ook voor: als het ene merk een sample sale doet, volgen de anderen snel.”

Sample sales vinden vaak plaats aan het einde van een seizoen, als nieuwe collecties binnenkomen. Maar wat gebeurt er met de items die zelfs dán niet verkocht worden? “Die worden meestal vernietigd en anders eindigen ze op afvalbergen in Afrika of zelfs langs de weg. Dat is gewoon een groot probleem.”

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

‘Ik miste wel een vader, maar niet per se mijn vader’

Vaderdag. Voor veel mensen een dag van ontbijt op bed en cadeautjes, voor anderen een dag van leegte. Voor Thijs den Ouden (23) is...

Aantal meldingen stalking stijgt: “Het zorgt voor een enorme vorm van voortdurende onveiligheid”

Het aantal meldingen van stalking in Nederland is in 2024 gestegen naar 3.085, ruim honderd meer dan het jaar ervoor. Sinds de piek in...

Keti Koti in de toekomst mogelijk een nationale feestdag

Tijdens het commissiedebat over de herdenking van het slavernijverleden geeft minister Uitermark, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aan het belang in te zien van...

Deel dit bericht