Scholz en Rutte blijven solidair met Oekraïne

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en demissionair minister-president Mark Rutte beloven Oekraïne financieel en met wapenleveringen te blijven steunen. Dat zeiden Rutte en Scholz maandagmiddag tegen journalisten tijdens een ontmoeting in Berlijn. Eind deze week start de Europese top. Dan gaat het ook over de oorlog in Oekraïne en het conflict in Israël en de Gazastrook.

Rutte vindt het van “groot belang” dat het land kan “blijven rekenen op onze steun”. Scholz herhaalde nog eens dat Oekraïne ook in de toekomst op hulp kan blijven rekenen “Tegen de Russische agressor”.

De steun voor Oekraïne staat steeds meer ter discussie. Het Amerikaanse parlement is verdeeld over een nieuw steunpakket. Een pakket van 106 miljard dollar, bijna 100 miljoen euro, komt vooralsnog niet door het Congres. Maandag bezoekt de Oekraïense leider Zelensky Washington om te praten over de militaire steun.

Nederland heeft aangekondigd om Oekraïne in 2024 met 2,5 miljard euro te steunen. Dit zal het vierde steunpakket zijn sinds de oorlog begonnen is. Nederland hoopt hiermee bij te dragen aan onder andere herstel en wederopbouw.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...