Serie: Petities in Den Bosch: waakhond van de democratie of ‘a waste of time’?

Publicatiedatum:

In Den Bosch worden jaarlijks talloze petities door verontruste bewoners en organisaties aangeboden aan het gemeentebestuur. Wat doet de Bossche politiek hiermee? En heeft het hoe dan ook wel zin om in actie te komen? In deze serie gaat onze verslaggever Barthe Jasmijn Kant op zoek naar de antwoorden. Deel 2: De petitie die Bosschenaar Joep Gersjes startte tegen het nieuwe Design Museum.

In januari 2023 startte Joep Gersjes, gemeenteraadslid voor de partij VOOR Den Bosch, een petitie tegen de bouw van een nieuw Design Museum in Den Bosch. Het nieuwe pand moet 43,6 miljoen euro gaan kosten, terwijl volgens Gesrjes ‘duizenden mensen de energierekening niet kunnen betalen en kinderen zonder ontbijt naar school gaan’. 

De constateringen uit de petitie van Gersjes zijn vooral gebaseerd op basis van eigen ervaringen. “Er zitten dingen bij die de normale burger niet weet, die ik, als gemeenteraadslid, op basis van kennis en kunde heb geconcludeerd.”
Gersjes startte de petitie zonder verwachtingen, want volgens hem heeft een petitie zelden écht invloed gehad. Desondanks ontving hij ruim 400 handtekeningen. Hij besloot de petitie niet te overhandigen; “Het was ook niet echt mijn intentie, maar stel dat er nou héél véél mensen reageren…” 

Wel bracht de petitie zijn partij meer naamsbekendheid binnen Den Bosch. “Wild vreemde mensen hebben hun handtekening gezet, zij hebben misschien niet op mij gestemd, maar kennen nu wel mijn naam.” 

Eind januari is de gemeente akkoord gegaan met de verhuizing van het museum naar een nieuw pand.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...